В Україні є позитивні фактори для утримання курсу гривні. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції повідомив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

«Перестали знижуватися світові ціни на сталь. Металургія продовжує залишатися провідною галуззю за обсягом експорту , відповідно, це надає деяку підтримку гривні», - сказав він, додавши, що подібна тенденція збережеться до кінця року.

Крім того , за словами експерта , серед позитивних чинників варто виділити збільшення залучення валюти за рахунок продажу ОВДП , а також те , що Україна вже погасила більшу частину зовнішнього боргу.

«Залишилося погасити 27%. Це також трохи знижує тиск на платіжний баланс», - пояснив він.

Івченко відзначив поліпшення ситуації на зовнішніх ринках , зокрема те , що «не такою страшною виявилася криза у Китаї, де зростання промисловості набирає обертів, стійке економічне зростання США і позитивна статистика, яка приходить з Європи».

«Тобто глобальна макроекономічна тенденція за останні пару місяців трохи покращилася , і це теж буде на боці гривні», - сказав він.

У той же час економіст не заперечує наявності негативних факторів, зокрема , що стосується зниження світових цін на пшеницю, необхідність погасити зовнішній борг на суму 2,4 млрд дол, а також скорочення золотовалютних резервів, торгової війни з Росією і скорочення стимулюючих заходів США, які призводять до зростання вартості позик для всіх країн, що розвиваються.

У зв'язку з цим Івченко зазначив, що до кінця року гривня буде помірно девальвувати.

«Наш прогноз на кінець 2013 року - 8,5 грн за 1 готівковий долар. Але ми вважаємо, що НБУ вдасться утримувати більш істотну девальвацію гривні», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385