У 2012 р. система гарантування вкладів фізосіб в Україні вийшла на новий рівень. Про це , як повідомляє кореспондент ForUm’y , в ході урочистого гасіння поштової марки на честь 15 -річчя Фонду гарантування вкладів фізосіб повідомила його директор-розпорядник Олена Шарова . За її словами , це пов'язано з прийняттям 22 лютого профільного Закону , який став справжнім проривом. «Він значно розширив наші повноваження , і ми можемо не тільки виплачувати кошти на етапі ліквідації банку , але і виводити неплатоспроможні банки з ринку. У числі прогресивних новацій можна назвати те , що тимчасова адміністрація вводиться не більше ніж на 3 місяці (для системоутворюючих банків - на півроку); неможливий мораторій на виплати – при дії тимчасової адміністрації вкладники можуть отримати кошти з минулих депозитів і поточних рахунків. Виплати таким вкладникам здійснюються у повному розмірі вкладу , включаючи відсотки , нараховані на день прийняття Нацбанком рішення про віднесення банку до неплатоспроможних (але не більше 200 тис. грн). Виплата починається не пізніше 7 днів з моменту рішення НБУ про відкликання ліцензії та ліквідації банку», - зазначила експерт.

Вона додала , що на сьогодні у порівнянні з 1999 р. кількість вкладників банків-учасників Фонду зросла в 10 разів - до 46,1 млн., обсяг вкладів збільшився більш ніж у 103 рази - до 381,3 млрд грн., а їхній середній розмір - з 806 до 8269,7 грн. «І якщо в 2000 р. за рахунок депозитів фізосіб банки формували 22% зобов'язань , то на 1 серпня 2013 р. це вже 40%, що говорить про значення депозитів громадян для ресурсної бази банків», - сказала фінансист.

Фонд з упевненістю дивиться в майбутнє , продовжила вона . «30 травня цього року наша адмінрада затвердила Стратегію розвитку Фонду на 2013-17 рр., яка визначає головні пріоритети розвитку системи гарантування вкладів фізосіб. Вона і надалі буде захищати права та законні інтереси вкладників , зміцнювати довіру до банківської системи і стимулювати залучення коштів у неї , а також забезпечувати ефективне видалення з ринку неплатоспроможних операторів та їхню ліквідацію», - резюмувала фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220