Операція з підйому лайнера Costa Concordia, що затонув у січні минулого року, та приведення його у вертикальне положення почалася в понеділок біля берега італійського острова Джильо в Тірренському морі.

Це перша операція з вирівнювання такого гігантського судна.


Круїзне судно Costa Concordia, на борту якого перебували понад 4,2 тисячі осіб, зазнало аварії біля узбережжя Тоскани в ніч на 14 січня 2012 року. Жертвами трагедії стали 32 людини, двоє з яких досі вважаються зниклими безвісти. Весь цей час лайнер пролежав на правому боці на рифі біля берега Джильо, викликаючи занепокоєння екологів і при цьому залучаючи тисячі туристів, охочих своїми очима побачити уламки 300-метрового судна.
 

Як зазначає видання Corriere della Sera, приведення Costa Concordia у вертикальне положення може зайняти від 12 до 24 годин, проте не варто виключати, що на це піде кілька днів, оскільки на кожному етапі цієї операції потрібна максимальна обережність і контроль, передає РІА «Новости».

Брати участь у підйомі лайнера будуть 500 осіб 26 національностей. Щоб поставити судно вагою більше 114 тисяч тонн вертикально, його необхідно підняти на 65 градусів. Для цього біля берега острова Джильо були споруджені спеціальні конструкції, на які пішло 30 тисяч тонн сталі і 18 тисяч тонн бетону.

Як зазначає агентство Adnkronos, мова йде про шість платформ - три великі, розміром 35 на 40 метрів, і три маленькі, розміром 15 на 5 метрів, які підтримує 21 паля діаметром 1,6 метра кожна. Крім того, для вирівнювання Costa Concordia буде використано 56 ланцюгів довжиною 58 метрів і вагою приблизно 26 тонн.

За словами керівника служби Цивільної оборони Італії Франко Габріелли, після того як судно приведуть у безпечне положення, воно залишиться у Джильо ще як мінімум до кінця наступної весни, а потім буде відбуксовано в один з найближчих портів для утилізації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

388