Головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко розкритикував заяви Євросоюзу щодо того, що заборона на поставки продукції деяких країн, зокрема України і Молдови в РФ, є політичним рішенням.

За словами Онищенка, в російських претензіях до якості української та молдавської продукції політичного підґрунтя немає.

«Пояснення цього якимись загальнополітичними явищами контрпродуктивне. Якщо ми завтра висунемо претензії до поставленої на ринок РФ продукції з Литви, це теж будуть оцінювати як спробу впливати?» - сказав Онищенко агентству «Інтерфакс».

«Всім дбайливцям, які, не обговорюючи суті проблеми, виносять політичний вердикт, хотілося б порекомендувати не робити гучних заяв, а взяти і закупити цю продукцію. І проблема буде знята. І Росія буде позбавлена від неякісного алкоголю, і економіка Молдови не постраждає», - заявив глава Росспоживнагляду, коментуючи реакцію ЄС, зокрема, Польщі на введення заборони Росією на імпорт молдавського вина.

«Намагатися впливати на Росію, щоб ми продовжували закуповувати на шкоду здоров'ю населення неякісну алкогольну продукцію - заняття невдячне і неблагородне», - сказав Онищенко. За його словами, в декількох забракованих партіях молдавського вина виявлено вміст пластифікаторів, який «перевищує в сотню разів рівні, відносно безпечні для здоров'я людей».

Він також повідомив, що Україна і Молдова не квапляться вирішити проблеми в торговельних відносинах з Росією.

«Поки з боку України і Молдови ми не бачимо системного бажання вступити в переговори й обговорити нехай дуже неприємні і непрості, але вкрай необхідні для відновлення нормальної торгівлі теми», - сказав він.

За словами Онищенка, українська сторона не виконує погоджений з Росспоживнаглядом механізм повернення на ринок РФ продукції компанії «Рошен». «І навіть мої песимістичні прогнози про те, що через позицію української сторони вона зможе повернутися на російський ринок через кілька років, мені здається, вже не виправдаються», - сказав Онищенко.
Нагадаємо, на цьому тижні Росспоживнагляд заборонив імпорт молдавської алкогольної продукції.

Після цього Європейська комісія вирішила розглянути питання про збільшення квот на постачання молдавського вина в ЄС після ембарго, введеного Росією.

У липні Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв'язку з невідповідною якістю.

Депутати Європарламенту жорстко розкритикували Росію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318