Україна зацікавлена​​, щоб договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД запрацював якомога швидше і в повному обсязі. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у програмі «Шустер Live», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету міністрів України.

«Ми дуже зацікавлені, щоб договір про зону вільної торгівлі між країнами СНД запрацював у повному обсязі» , - сказав він.

У цьому контексті Азаров нагадав, що договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД був одночасно ратифікований і Києвом, і Москвою. Цей документ, додав він, відкриває рівноправний доступ для українських і російських товарів на ринки обох країн.

У договорі, підкреслив прем'єр, є один дуже важливий пункт, який стосується трубопровідної системи Російської Федерації: «Згідно з цим пунктом ми можемо прямо замовляти доставку газу з Туркменістану, прокачування нафти».

Азаров зазначив, що російська сторона відтермінувала набуття чинності цього пункту, але у 2015 році він повинен запрацювати.

Нагадавши, що чинна газова угода завдає значної шкоди Україні, прем'єр висловив думку, що відносини між державами повинні будуватися виключно на принципі рівноправності.

«І я впевнений, що рано чи пізно ця точка зору буде присутня і в діях керівництва Росії. Ми зуміємо вибудувати взаємовигідні відносини», - сказав прем'єр-міністр, зазначивши, що Україні та Росії потрібно знайти взаєморозуміння і в питанні повноцінної роботи зони вільної торгівлі з країнами СНД.

Як повідомляв ForUm, торгові суперечності України і Росії можуть бути вирішені за допомогою інструментів ВТО та ЗВТ СНД, заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

9 вересня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійською спільнотою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

301