Вміст радіоактивного тритію у пробах води, взятих з технічного колодязя на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1», склав 97 тисяч беккерелів на літр, що у 23 рази вище, ніж було за три дні до цього, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на агентство Кіодо.

Проби води взяті з колодязя, розташованого за 20 метрів від цистерни, з якої стався витік 300 тонн радіоактивної води. У воді, взятій 8 вересня, вміст тритію склав 4,2 тисячі беккерелів на літр, наступного дня він зріс до 29 тисяч беккерелів на літр, 10 вересня склав вже 64 беккереля на літр. У пробах, взятих 11 вересня, концентрація тритію перевищила 90 тисяч беккерелів на літр, повідомляє оператор станції - компанія ТЕРСО.

На думку японських фахівців, це може свідчити про те , що радіоактивна вода вбралася в землю і продовжує надходити в ґрунтові води.

У серпні на АЕС «Фукусіма-1» було виявлено ​​найбільший після аварії 2011 р. витік 300 тонн радіоактивної води з концентрацією радіоактивних речовин близько 8,5 мільйона беккерелів на літр з цистерни, де зберігається радіоактивна вода після охолодження реакторів. ТЕРСО не виключила потрапляння цієї води в океан.

Комітет з контролю над атомною енергетикою присвоїв витоку третій рівень небезпеки за шкалою INES. Уряд країни вирішив виділити на заходи з усунення витоків радіоактивної води 470 млн доларів з держбюджету.

Аварія на АЕС «Фукусіма -1» у березні 2011 року стала найбільшою за останні 25 років після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Відбулися витоки радіації в атмосферу і морську воду. Повна ліквідація аварії займе близько 40 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1043