Міністерство закордонних справ Ісландії прийняло рішення про розпуск десяти переговорних груп, консультаційного комітету і національної делегації, які протягом останніх 4 років займалися питаннями, пов'язаними з можливістю вступу країни в ЄС.

Як передає «ІТАР -ТАРС», в офіційній заяві глави зовнішньополітичного відомства країни Гуннара Браги Свенссона йдеться, що в найближчому майбутньому острівна держава має намір зміцнювати зв'язки з Євросоюзом, не стаючи при цьому його членом.

«Подача заяви про вступ до ЄС була виключно важливим для Ісландії рішенням, яке, однак, було прийнято за відсутності як єдиної думки з цього питання, так і належної переконаності в тому, що обраний шлях вірний, - зазначив Свенссен, звертаючись до членів ісландського парламенту (альтинга). - З часом хиткість основ, на яких стояло дане рішення, стала очевидною. Значна частина зусиль витрачалася на ведення переговорів усередині правлячої коаліції, очолюваної соціал-демократами, а не на обговорення конкретних питань з представниками ЄС».

За словами міністра, який представляє уряд правих і центристів, що прийшов до влади у травні цього року, зараз переговори, припинені ще торік, остаточно зайшли в глухий кут. При цьому Свенссон особливо підкреслив, що Ісландія не відкликатиме свою заяву і не припиняє переговори повністю, незважаючи на те, що обидві партії, що входять в нову коаліцію, є противниками вступу країни в ЄС. При цьому він підтвердив, що питання про відновлення переговорного процесу в майбутньому може бути вирішено в ході референдуму, як про це вже неодноразово заявляли лідери правлячих партій.

У найближчому майбутньому питання про те, які політичні та економічні вигоди країна може отримати зі вступу до ЄС, буде повторно поставлено перед експертною групою Університету Ісландії. Підсумковий звіт буде вивчений урядом.

На даний момент проти вступу країни в ЄС виступає більше половини 320-тисячного населення острівної держави. Хоча теоретичне приєднання до ЄС могло б принести Ісландії значні вигоди у сфері валютного регулювання (починаючи з кризового 2008 року ісландська крона перестала вільно конвертуватися на світовому валютному ринку), під загрозою може опинитися риболовецька галузь країни, через що тягнуться суперечки з сусідами про квоти на вилов багатьох цінних промислових порід. Крім того, даний шлях виглядає все менш привабливим через структурні проблеми в єврозоні та затяжного (5-10 років) процесу переходу на нову валюту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288