США і Росія не змогли домовитися про терміни ліквідації хімічного арсеналу Сирії та узгодити спільний проект резолюції ООН.

Після переговорів у Женеві в п'ятницю, 13 вересня, глави зовнішньополітичних відомств двох країн Джон Керрі та Сергій Лавров повідомили про розбіжності, що зберігаються, щодо цілої низки питань. У той же час міністри підкреслили, що вони і надалі докладатимуть зусилля для скликання спільної мирної конференції щодо Сирії.

Можливі терміни проведення такої конференції поки не визначені, однак Керрі і Лавров мають намір знову обговорити сирійську кризу в кулуарах Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку «в районі 28 вересня». Тоді буде порушено і питання про конкретну дату проведення мирної конференції з Сирії.

У ході спільної прес-конференції в Женеві Джон Керрі та Сергій Лавров не стали уточнювати, в якій стадії знаходяться їхні переговори про реакцію на газову атаку під Дамаском 21 серпня. Сторони висловили глибоку стурбованість загибеллю людей і масштабами руйнувань в Сирії, а також наростанням потоків біженців з цієї країни. Одночасно Керрі підкреслив, що президент США Барак Обама неодмінно бажає досягти мирного врегулювання конфлікту в Сирії.

Зазначимо, що за повідомленням західних ЗМІ, елітний підрозділ сирійської армії, який курирує урядову програму зберігання хімічної зброї, напередодні реалізації російської ініціативи щодо передачі його під міжнародний контроль, розосередив арсенали на десятки баз по всій країні.

Потенційно ці дії, якщо вони підтвердяться, можуть як сприяти можливим планам приховування хімзброї сирійською владою, так і ускладнити завдання Сполученим Штатам, якщо американська адміністрація все таки вирішить бомбити Сирію.

Нагадаємо, Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду, унаслідок якої, за даними опозиції, кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

За матеріалами: Deutsche Welle,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285