Євросоюз повинен прискорити зближення з Україною, а також надати їй практичну допомогу в економічній сфері - відкрити ринки і надати заморожену раніше фінансову допомогу, щоб країна могла ефективно протистояти тиску Росії.

Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявила Крістіна Оюланд, депутат Європарламенту від Естонії.

«ЄС володіє значними сумами, які підготовлені для України, але зараз вони заморожені через низку технічних і бюрократичних причин. Я думаю, в короткостроковій перспективі може бути прийнято рішенні про надання цих коштів. ЄС повинен бути готовий не тільки до розмов, але і до конкретних кроків для захисту наших східних сусідів. Якщо потрібно - готовим до прийняття оперативних рішень», - сказала Христина Оюланд. Як приклад вона навела ембарго Росії на постачання молдавських вин: зараз ЄС вирішує питання про оперативне відкриття свого ринку для поставок цієї продукції з Молдови. Політик назвала це «відповіддю на санкції, які Росія застосовує до своїх сусідів».

Депутат Європарламенту назвала дуже важливою підготовку до Вільнюського саміту і зазначила, що Європі та Україні потрібно бути готовими до нових провокацій Кремля, який хоче будь-якими способами зірвати підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Я можу порадити українцям: будьте готові з самого початку, що відносини з РФ можуть стати менш близькими. Я можу говорити це на прикладі Естонії, яка пережила десятиліття подвійних торгових тарифів з Росією з 1994 по 2004 роки, коли ми приєдналися до ЄС», - сказала політик.

Вона зазначила, що на тлі посилення тиску Кремля на Київ, Україна набуває все більше союзників у Європі. А ЄС переконується, що він не може займати пасивну позицію, коли відбувається відвертий шантаж.

«У Євросоюзі зараз склався широкий політичний консенсус, що ми повинні допомагати, підтримувати, а якщо потрібно - захищати країни Східного партнерства від впливу Росії. Ми впевнені, що бажання будь-якої країни приєднатися до міжнародного об'єднання - це її право на власний вибір», - підкреслила євродепутат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

287