В Україні стартував громадський проект «Закон України «Про зброю». Ініціатори проекту мають намір на основі громадської думки з приводу вільного продажу короткоствольної і нарізної вогнепальної зброї летальної дії створити законопроект, який потім направити до Верховної Ради. Ініціаторами стали Українська асоціація власників зброї, Всеукраїнська федерація прикладних стрілецьких видів спорту, Федерація професіоналів безпеки і ще 10 громадських організацій. Вони пропонують розробити проект закону, що легалізує вільний продаж вогнепальної зброї. Відповідні пропозиції вноситимуть самі громадяни, зацікавлені в легалізації таких коштів.

Текст законопроекту буде розміщений в Інтернеті, всі бажаючі зможуть внести до нього свої правки. Потім редакційна рада визначить остаточну версію документа, і після цього текст (приблизно до кінця 2014 р.) планується розіслати головам усіх парламентських фракцій, які повинні будуть його розглянути і винести на голосування.

Нагадаємо, це не перша спроба розробити і провести через ВР якийсь подібний закон. Наприклад, у 2008 р. група депутатів різних фракцій підготувала законопроект «Про обіг зброї невійськового призначення», який пропонував дозволити вільний продаж зброї, але тільки травматичної. Відповідний документ у результаті був переданий у МВС на доопрацювання, а 15 травня 2013 р. його в цілому схвалив Кабмін, після чого знову відправив на доопрацювання у МВС. У серпні проект, нарешті, передано до ВР.

ForUm запитав у експертів і політиків, чи потрібно дозволяти в Україні широке носіння вогнепальної зброї, і яких позитивних і негативних ефектів від цього очікувати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1149