У плани Росії не входить чинити тиск на певну державу або тягнути її силою до якогось об'єднання через її відносини зі «Східним партнерством» ЄС. Про це в Брюсселі заявив постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов.

«У цьому, на жаль, наші партнери, в першу чергу євродепутати, глибоко помиляються. Мова не йде про політичний тиск з боку Росії. Йдеться про суто практичні сюжети», - сказав високопоставлений російський дипломат.

Він прокоментував дебати і прийняту європейськими депутатами резолюцію «Про тиск, що чинить Росія на країни «Східного партнерства» (у контексті майбутнього саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі )», що відбулися на цьому тижні на пленарному засіданні в Страсбурзі.

За словами постпреда, «йдеться просто про роз'яснення реальної картини», а не про те, що деякі співрозмовники російської сторони намагаються подати «свого роду зіткнення європейської та євразійської цивілізацій».

«Якщо ви хочете, неважливо, хто - Україна, Молдова або інші, вступити у відносини асоціації з Євросоюзом, то майте на увазі, що тоді це перекриває шлях до повноправного членства в Митному союзі, і він повинен буде відповідно вибудовувати свою лінію, в тому числі в митно-тарифних питаннях», - пояснив Чижов, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Дипломат додав, що «Євросоюз ні зараз, ні раніше, ні, думаю, на осяжну перспективу, повноправного членства жодній з цих країн не обіцяв і обіцяти, за нашими даними, не збирається, тоді як Митний союз пропонує їм повне членство».

На думку постпреда, «настав момент, коли цим країнам треба самим визначатися». «Мова не йде, звичайно, про те, щоб членство в Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану було пов'язане з розривом відносин з ЄС чи припиненням співпраці, в тому числі економічної. Ні, звичайно. Але на цих двох стільцях можна сидіти до того моменту, поки не постає питання про митні тарифи. Якщо у відповідності з угодою про асоціацію ті країни, які підпишуть її, повинні будуть слідувати певним вимогам Євросоюзу, а ці вимоги будуть суперечити зобов'язанням щодо Митного союзу, то конфлікт неминучий», - вважає Чижов.

Він зазначив, що для російської сторони обговорення цієї теми в Європарламенті великим сюрпризом не стало. Євродепутати давно збиралися її розглянути. У даному випадку, вважає Чижов, приводом для цього послужили «деякі події останнього часу в російсько-українських відносинах, плюс відома заява президента Вірменії під час візиту до Москви про намір цієї країни приєднатися до Митного союзу, а також не пройшло повз їхню увагу повідомлення про претензії Росспоживнагляду до молдавського вина».

Все це, за словами дипломата, «мало кумулятивний ефект, природним чином додатково підігрівається наближенням виборів до Європарламенту, до яких залишилося трохи більше, ніж півроку».

Чижов вказав на те, що член ЄК з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, який виступав під час європарламентських дебатів від імені Єврокомісії, «визнав, що одночасне членство в Митному союзі і участь у тому, що тут називають «глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі» з відповідними зобов'язаннями в рамках угоди про асоціацію з Євросоюзом, несумісні».

«І в цьому він правий. Ми те ж саме говоримо про це», - зазначив постпред РФ при ЄС.
Дипломат уточнив, що російська сторона вивчає певні технічні стандарти зарубіжних партнерів. «Ті з них, які нам підходять, ми сприймаємо і у Євросоюзу, і у інших країн», - сказав Чижов, зазначивши, що це регулятивні питання, які не мають відношення до тарифної політики.

При цьому він нагадав російську позицію, в тому числі, що висловлювалася президентом РФ, про перспективу створення єдиного економічного простору від Атлантики до Тихого океану.
«Ось коли ми вийдемо на цей рівень, тоді, звичайно, буде реалізовуватися приведення до певних єдиних позицій, в тому числі, і щодо тарифно-митної політики. Але до цього ще треба дожити. А шлях до цього на даному етапі лежить через встановлення взаємовідносин між Євросоюзом і Євразійським економічним союзом, який буде створений до кінця наступного року», - заявив російський постпред.

Він вважає, що «коли ці два союзи почнуть ось так взаємодіяти, тоді відкриються, безумовно, позитивні перспективи».

«На сьогоднішній день ми не без зусиль, але все-таки вмовляємо Європейський союз хоча б встановити контакт з Євразійською економічною комісією, якій, як відомо, передається все більший обсяг компетенцій та повноважень, в першу чергу, в торговельній сфері», - повідомив глава російської дипломатичної місії при Євросоюзі.

А на сьогоднішній день, за його словами, ситуація вибору між Митним союзом і угодою про асоціацію з ЄС така, що «крок в одному напрямку може закрити можливість просування в іншому» .

Нагадаємо, комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле наголошує на несумісності членства в Митному союзі з підписанням угоди про глибоку та всебічну зону вільної торгівлі з ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1047