Україні необхідний закон про вогнепальну зброю. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

«У країні, в якій нерегульовано обертається величезна маса вогнепальної зброї, насправді немає відкритого, прозорого, але дуже жорсткого закону про зброю. Це інструмент, який повинен бути. Він створює прецедент реалізації права на захищеність. Кілька статей нашої Конституції говорять про те, що громадянин має право себе захищати будь-яким способом, який не заборонено законом. Це буде порожніми словами, якщо не буде закону, який визначає ваші права та можливості», - зазначив він.

При цьому експерт зазначає, що дозвіл використовувати травматичну зброю може бути дуже небезпечним для українського суспільства.

«Внесений влітку з подачі Кабміну законопроект про дозвільну систему насправді цілком невинно підносить нам відкриття доступу до так званої травматичної зброї. Ми впевнені в тому, що говорити так невинно про травматичну зброю - це велике лукавство, тому що це зброя, і вона точно так само вбиває на смерть, але при цьому її психологічне сприйняття значно послаблено. Це начебто трохи страшніше, ніж рогатка або ніж в кишені», - заявив Шабовта.

Крім того, використання травматичної зброї, на його думку, ускладнює розслідування злочинів. «Найголовніша проблема – травматична зброя при її застосуванні не ідентифікується через якість кулі. Вона деформується, знищується і не підлягає потім ніякій балістичній експертизі, на відміну від короткоствольної вогнепальної зброї», - підкреслив Шабовта.

Як раніше повідомляв ForUm, 12 вересня в Україні стартував громадський проект «Закон України «Про зброю».

Катерина Сухоплещенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305