Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути створена через 4-6 місяців після підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті. Тому українським виробникам потрібно прискорити перехід на європейські стандарт , щоб отримати вільний доступ на ринки країн ЄС та переорієнтувати свій експорт з ринків Росії та країн Митного союзу.

Про це сказав директор компанії «Аналітична група Da Vinci AG » Анатолій Баронін, коментуючи резолюцію Європарламенту, в якій сказано про негайне створення ЗВТ після підписання угоди про асоціацію.

«Складно давати якісь прогнози про конкретні терміни створення ЗВТ. Потрібно розуміти, що ЄС - це дуже забюрократизована структура, тому я не говорив би про «негайне» створення ЗВТ, але цей процес може бути прискорений і режим вільної торгівлі буде введений через 4-6 місяців після підписання Угоди про асоціацію», - сказав Баронін.

Експерт зазначив, що українські виробники отримують хороший шанс збільшити постачання в ЄС, але це буде можливо тільки для тих підприємств, які перейшли на стандарти, що відповідають вимогам Євросоюзу.

«Моментально переорієнтувати експорт з Росії або країн МС, звичайно, не вийде. І все таки, Європа готова відкрити двері на свій ринок для тих українських виробників, які вже впровадили відповідні стандарти якості на своїх виробництвах, продукція яких може бути конкурентна на ринку Євросоюзу. Тут все залежить безпосередньо від самих виробників - вони отримають можливість збільшити експорт по всіх групах товарів, якщо вони відповідають стандартам ЄС. А тим, хто ще не перейшов на євростандарти, потрібно почати інтенсивну підготовку, оскільки дійсно зона вільної торгівлі може бути створена досить оперативно. Але на європейський ринок потраплять не всі українські виробники автоматично, а тільки ті, чия продукція відповідає стандартам ЄС», - підкреслив експерт. Він зазначив, що сьогодні ЄС формально не обмежує доступ українських товарів на свій ринок. Просто багато товарів українського виробництва не відповідають регламентам і вимогам, чинним у Євросоюзі.

На думку Бароніна, розширення українського експорту на ринки ЄС буде тривалим процесом. У той же час, якщо Росія продовжить політику торговельних обмежень щодо українського експорту, Україна зможе оперативно знайти альтернативні регіони для збуту.

«Якщо говорити про можливість саме оперативного переорієнтування українського експорту з ринків Росії і країн МС, то найбільш реалістично виглядає можливість освоєння ринків країн Близького Сходу, північної Африки, Азіатського регіону і так далі. Входження на ринок ЄС, навіть у разі створення ЗВТ, буде більш тривалим процесом» , - вважає керівник «Da Vinci AG».

Нагадаємо, Європарламент прийняв резолюцію, в якій пропонується негайне створення ЗВТ Україна-ЄС після підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі. На думку євродепутатів, це допоможе українським експортерам збільшити поставки на ринки країн ЄС і знизити залежність від ринків Росії і країн МС. Таким чином, як зазначається в резолюції, ЄС надає Україні не тільки політичну та дипломатичну, але також і економічну підтримку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306