У Києві відбувся четвертий раунд переговорів з питань укладення угоди про вільну торгівлю між урядами України та Сербії. Позиція української сторони спрямована на максимальне зняття Сербією обмежень до ринків товарів і послуг для формування прийнятного для українського бізнесу пільгового режиму торгівлі .

« В даний час існуючий потенціал обох країн реалізується не повною мірою . І в цьому контексті укладення угоди про вільну торгівлю між нашими державами має стати тим імпульсом , який дозволить вивести двостороннє торгово-економічне співробітництво між Україною та Республікою Сербія на якісно новий , більш ефективний рівень», - сказав урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

Як зазначили учасники переговорів , обговорення проходило у конструктивному руслі , що дозволило досягти прогресу при узгодженні доступу до ринків товарів .

Українською стороною був доведений принцип переговорів , який пов'язує питання лібералізації ринків товарів із зобов'язаннями Сербії , взятими при її вступі до СОТ та надання поступок при укладанні угоди про вільну торгівлю.

При цьому сербська сторона надала суттєві поступки при узгодженні пільгового режиму торгівлі промисловими товарами в рамках укладення угоди . Щодо торгівлі сільськогосподарськими товарами сторони домовилися продовжити роботу на основі принципів взаємності та паритетності при наданні преференційних торгових режимів .

Також учасники переговорного процесу обмінялися інформацією з питань фінансових послуг і домовилися визначити підсектори найбільшої лібералізації у сфері послуг (у рамках укладення угоди).

Нагадаємо , перші консультації з сербською делегацією з питань лібералізації взаємної торгівлі відбулися наприкінці вересня 2011 року в Белграді. Тоді сербській стороні був представлений проект угоди , що охоплює як торгівлю товарами , так і торгівлю послугами.

Всього з 2011 року на виконання низки доручень Кабміну сторони провели три раунди консультацій щодо укладення угоди . До участі залучалися представники Мінагрополітики , Мін'юсту , МЗС, Держмитслужби , Держфінпослуг , НКРЗ , Національного банку України та відповідних департаментів Мінекономрозвитку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220