Європейський Союз може спростити доступ українських товарів на свій ринок у тому разі, якщо Росія і надалі буде блокувати їх постачання на свій ринок . Таким чином Європа надасть Україні не лише політичну, а й реальну економічну підтримку , заявив в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ депутат Європарламенту від Польщі , екс-президент Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський.

У той же час євродепутат висловив здивування позицією Росії щодо євроінтеграційних намірів України . Політик упевнений , що економічне зростання України як наслідок її зближення з ЄС стане стимулом для зростання економіки і самої Росії .

Політик зазначив , що сьогодні для всіх у Європі стало очевидним , що Кремль своїми останніми діями стосовно України яскраво продемонстрував намір зірвати підписання угоди про асоціацію. У даному випадку ЄС готовий надати Києву вже не тільки дипломатичну підтримку , а й економічну , зокрема, за допомогою спрощення доступу українських товарів на ринок ЄС після підписання угоди про асоціацію.

«Ці заходи вже частково схвалені. Йдеться про політичну підтримку і дипломатичні зусилля Євросоюзу , переговори з Росією , допомогу країнам Східного партнерства отримати якомога ширший доступ на ринок ЄС. Це те , про що ми говоримо в резолюції : після підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі , якщо Україна справляється з необхідними вимогами , угода про зону вільної торгівлі вводиться в дію негайно . Це відкриє для українських товарів європейський ринок», - сказав депутат Європарламенту.

Він зазначив , що таку підтримку сьогодні отримує не тільки Україна , але і Молдова . Для вина із цієї країни нещодавно був закритий доступ на російський ринок , у зв'язку з чим Європа розглядає можливість відкрити свій ринок для молдавських вин. У разі посилення російського економічного тиску на країн-членів Східного партнерства ЄС готовий вводити локальні санкції щодо російських товарів , попередив євродепутат.

« ЄС може накласти ембарго , наприклад , на поставки російської горілки , - пояснив Саріуш-Вольський. - Крім того , Україну також захищають правила СОТ , в той час як Росія їх порушує . Є цілий арсенал інструментів для захисту України від російського тиску».

Говорячи про ймовірність підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті , представник Європарламенту зазначив , що Україна досягла значного прогресу у проведенні необхідних реформ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273