За шість місяців 2013 року кількість шахрайства в Інтернеті збільшилася вдвічі. Про це в ефірі телеканалу «Тоніс» заявив начальник відділу у боротьбі зі злочинами у сфері електронної комерції Управління у боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Олег Заворотний.

« За півроку виявлено близько 2 тис. випадків шахрайства у мережі Інтернет. Це майже стільки ж , скільки було зафіксовано за весь 2012 рік», - сказав він.

За його словами , в Україні найбільш актуальні дві шахрайські схеми: продаж товарів через мережу зі 100% передоплатою та ненадання таких послуг, а також фінансові піраміди.

« Піраміди - найбільш соціально небезпечний вид шахрайства , оскільки він пов'язаний з великою кількістю потерпілих і зі значними сумами збитків . За статистикою , вкладникам повертається до 40% коштів , але кожен постраждалий сподівається на повернення 100%», - прокоментував Заворотний.

При цьому він зазначив , що в Україні все ще немає закону, який забороняє діяльність фінансових пірамід. «Це майнові злочини , і відсутність заяви від потерпілого не дозволяє почати кримінальне провадження . Тобто справа відкривається тільки після звернення постраждалих до міліції після того , як піраміда розвалилася», - пояснив представник МВС.

Однак , за його словами , у правоохоронних органів є ефективні механізми протидії інтернет-шахрайству . «У червні поточного року МВС проводило операцію під умовною назвою «Трикстер» , тобто шахрай в мережі. Вона показала , що активізація зусиль , спрямованих безпосередньо на протидію такому виду шахрайства , приносить свої плоди. Всього за місяць ми зареєстрували 593 заяви за фактом вчинення шахрайства і встановили 112 осіб - злочинців , які їх здійснювали», - сказав він.

Заворотний вважає , що поки в країні розробляється відповідна законодавча база , безпека інтернет-користувачів в значній мірі залежить від них самих.

Він підкреслив , що в гонитві за дешевизною і отриманням надприбутків громадяни часто забувають про власну безпеку. «Повинні насторожувати відсутність на сайті фактичної адреси розміщення суб'єкта господарської діяльності , вимоги надати за товар або послугу 100- процентну передоплату з використанням небанківських платіжних систем (таких як електронні гроші), занижена вартість товарів , а також використання соціальних мереж для їх продажу», - повідомив представник МВС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272