Україна залишається єдиною країною Європи , де придбання , володіння , зберігання і застосування , а також контроль у сфері обігу вогнепальної зброї не врегульовані відповідним законом. Про це глава наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін заявив в ексклюзивному коментарі ForUm'у .

За словами експерта , недосконалість існуючого нормативного врегулювання призводить до невизначеності у сфері обігу вогнепальної зброї , є передумовою порушень у цій сфері та спричиняє зростання кількості злочинів з її застосуванням.

«У той же час у всіх цивілізованих країнах світу , включаючи більшість республік колишнього СРСР , відповідні закони прийняті і ефективно діють , сприяючи наведенню реального порядку в суспільстві і зниженню рівня злочинності», - зазначив зброяр.

Учайкін підкреслив , що базові положення Конституції України (ст. 3 , 27) проголошують життя людини найвищою цінністю , гарантують недоторканність і безпеку особи, право на захист свого життя , честі і гідності , а також життя, здоров'я , честі та гідності членів своєї сім'ї , приватного майна всіма законними засобами самозахисту.

« Отже, у нас є право захищати себе та інших . Але як? Всім поголовно займатися боксом або карате? А що робити жінкам і людям похилого віку , всім , хто в силу фізичних здібностей не в змозі за себе постояти? Носити газовий балончик? Навряд чи це можна назвати ефективним засобом захисту. По-справжньому дієвим варіантом міг би стати пістолет , але права на володіння цим видом зброї в Україні нема» , - поскаржився фахівець.

За його словами , прийняття Закону «Про зброю» забезпечить громадянам їхнє невід'ємне право на захист свого життя , продемонструє високий рівень довіри держави до громадян .

«Крім того, це призведе до скорочення рівня вуличної і загальнокримінальної злочинності , зменшить рівень корупції у сфері обігу зброї , підтримає розвиток національного збройового виробництва , створить додаткові робочі місця і виведе із стагнації цей сектор економіки . І в кінцевому рахунку підвищить обороноздатність країни , а також позитивно вплине на розвиток стрілецького спорту і на імідж держави на світовій спортивній арені», - підкреслив Учайкін.

За його даними , сьогодні в Україні легальними власниками цивільної вогнепальної зброї (мисливці , спортсмени , які володіють зброєю з метою самозахисту і т.д.) є майже 2 млн чол., а ще близько 0,5 млн використовує вогнепальну зброю у службовій та професійній діяльності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

287