За документами прокурорського реагування, з початку року в паливно-енергетичному комплексі України відшкодовано більше одного мільярда гривень незаконно розтрачених державних коштів. Про це повідомив заступник начальника відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури Дмитро Демченко, повідомляє відділ зв'язків із засобами масової інформації ГПУ.

За його словами , в поточному році виявлялися порушення при здійсненні державних закупівель , які повинні забезпечувати функціонування енергетичної інфраструктури.

Зокрема , ГПУ встановлено , що службові особи атомної електростанції розтратили понад 12,3 млн грн державних коштів при закупівлі холодильного обладнання .

« Відомості за даним фактом за ознаками злочину , передбаченого частиною 5 статті 191 КК України , внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зараз триває досудове слідство», - зазначив Демченко.

Він додав , що на порушення при проведенні закупівель так само реагували прокурори Донецької , Луганської та Херсонської областей.

Крім цього , прокурорськими перевірками викрито інші порушення , що призвели до незаконних втрат бюджетних коштів, зокрема, субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах за спожиті енергоносії.

За його словами , прокуратурою Луганської області розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 КК України стосовно посадових осіб одного із комунальних підприємств , які в результаті завищення обсягу заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію незаконно отримали майже 2 млн грн бюджетних коштів.

Подібні порушення також виявлено прокурорами Автономної Республіки Крим , Донецької , Кіровоградської , Київської , Харківської , Хмельницької та інших областей.

Крім того , нерідкі випадки незаконного зарахування плати за теплову енергію на власні рахунки замість спеціальних . Так , прокуратурою Запорізької області зареєстровано кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 КК України стосовно службових осіб комунального підприємства , які використовували більше мільйона гривень на власні потреби підприємств замість перерахування їх НАК «Нафтогаз України» як оплату за отриманий газ.

«Загалом у поточному році органами прокуратури заявлено позовів про відшкодування заборгованості за спожитий природний газ на суму понад 220 мільйонів гривень , зареєстровано 40 проваджень, до відповідальності притягнуто 300 посадових осіб , із яких кожен третій працівник контролюючого органу», - зазначив представник ГПУ.

На його думку , однією із причин порушень вимог законодавства у сфері паливно-енергетичного комплексу є недостатня реалізація наданих повноважень органами контролю .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299