Президент Білорусії Олександр Лукашенко удостоївся Шнобелівської премії миру 2013 року. Нагорода, заснована Марком Абрахамсом і гумористичним журналом «Аннали неймовірних досліджень» , вручається за «досягнення, які змушують спочатку сміятися, а потім - замислитися».

Гарвардський університет відзначив безсумнівні заслуги білоруського лідера у протидії незаконним акціям опозиції: премію вручили за заборону оплесків у громадських місцях. Особливу увагу міжнародне співтовариство приділило випадку, коли за оплески був заарештований однорукий інвалід.

Організаторам не вдалося вийти на контакт з політиком і особисто запросити його на церемонію, передає «РБК».

Символічно , що в липні 2011 року Лукашенка хотіли висунути на Нобелівську премію з економіки. З подібною ініціативою виступив голова Федерації профспілок Білорусі (ФПБ) Леонід Козик. На думку активіста, ідеї глави держави про необхідність і можливість побудови держави з соціально орієнтованою економікою заслуговують високої нагороди.

«Це ідея світового значення , нове слово в теорії розвитку суспільства і держави», - підкреслив голова Федерації .

Лукашенко не варто засмучуватися через внесення до списку лауреатів Шнобелівки: кілька років тому цю антинагороду отримав російський учений Андрій Гейм, а потім його заслуги були відзначені вже Нобелівською премією з фізики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214