Сирія відправить в ООН документи для угоди про передачу хімічної зброї під міжнародний контроль , повідомив президент Сирії Башар Асад в інтерв'ю телеканалу «Росія 24».

У свою чергу , сирійський посол у Москві Ріяд Хаддад заявив , що якщо всі погодяться з ініціативою віддати хімзброю під міжнародний контроль , Сирія буде діяти негайно . « Ми повністю прийняли російську ініціативу (про передачу під міжнародний контроль хімзброї - Ред ), це дуже хороша і велика ініціатива , - сказав він. - Ми погодилися з нею відразу і повністю. Однак необхідно домовитися щодо багатьох деталей ».

Дамаск , запевнив Хаддад , « готовий відразу і повністю приєднатися до Конвенції про заборону хімічної зброї відповідно до побажань друзів у РФ». « Це суто технічне питання», - сказав посол. На запитання , чи готова Сирія приєднатися до даного документа в найближчий час , він відповів ствердно.

«Ми чекаємо відповіді . Як тільки і Барак Обама , і світова спільнота оголосять про те , що принципово згодні з цією ініціативою , ми будемо діяти негайно , - продовжив глава диппредставництва . - Ми будемо вважати , що змогли прибрати ту причину, яку американці вважають підставою для удару по Сирії».

« Якщо ця причина є основною для проведення військової акції щодо Сирії , то ми готові усунути її , - підкреслив посол. - Якщо у них інші , приховані цілі , то це інша справа».

Як повідомляв ForUm , у понеділок глава МЗС РФ Сергій Лавров виступив з ініціативою передачі хімзброї під міжнародний контроль, сирійська сторона з цією пропозицією погодилася.

Проте опозиційна Вільна сирійська армія (ВСА ) відкинула російську ініціативу про передачу хімзброї в Сирії під контроль міжнародного співтовариства.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції , в результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування у Сирії хімічної зброї.

11 вересня Обама різко змінив політичний курс , погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Пізніше Обама виступив з телезверненням до нації , в якому пояснив американцям свою позицію щодо Сирії. У ньому він зазначив , що має намір продовжувати консультації стосовно сирійської проблеми з Путіним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376