Нацбанк запустив в обіг пам'ятну монету «150 років Національній філармонії України».

Про це начальник управління нумізматичної продукції та маркетингу НБУ Тамара Лошманова заявила на презентації монети , передає кореспондент ForUm’y.

За словами фахівця , монета має два номінали - 5 і 2 грн . «5-гривневі монети виконані нашим Банкнотно-монетним двором зі срібла проби 925, категорія якості карбування - «пруф», чиста маса - 15,55 г , тираж 3000 шт. У свою чергу , 2-гривневі монети масою 12,8 г - з недорогоцінного металу під назвою «нейзильбер» , категорія якості «спеціальний анциркулейтед», тираж 20 тис.

Пам'ятні монети є платіжним засобом і обов'язкові до необмеженого прийому за номінальною вартістю для всіх платежів , а також для зарахування на розрахункові рахунки , вклади , акредитиви та для переказів. При цьому 5-гривенну монету можна придбати за 415 грн , вона супроводжується подарунковим футляром і сертифікатом, що підтверджує автентичність. А 2-гривневу монету можна купити за 15 грн», - зазначила фінансист.

Вона додала , що на реверсі зображена побудована у 1882 р. будівля філармонії - колишнє Купецьке зібрання . «Ракурс залу філармонії дуже вдалий, тому що він зображений неначе зі сцени , до того ж люстри залу немов світяться - так вдало вони реалізовані. Це досягнуто за рахунок високої якості робіт Банкнотно-монетного двору , що займається сучасними технологіями для відтворення складних дизайнів. І це прекрасний подарунок і сувенір: роки пройдуть - а монета залишиться», - підкреслила Лошманова.

У свою чергу, гендиректор філармонії Дмитро Остапенко сказав , що «для нас це надзвичайна подія . Київське філармонійне товариство засноване у 1863 р. за підтримки основоположника української класичної музики. Вже тоді були організовані концертні сезони , традиція яких триває і донині. У різні часи стіни філармонії чули голос Шаляпіна , Рахманінова , Поля Робсона , Ван Кліберна , Ростроповича та інних. Сьогодні це один із кращих акустичних залів Європи».

А автор дизайну монети , художник-скульптор Володимир Атаманчук уточнив , що за право виконати дизайн монети боролося 10 художників - інтерес до таких проектів дуже великий. «Та й сама монета вийшла прекрасно: коли береш її в руки, то вже не хочеться випускати», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

289