Відносини України і Росії ще не ввійшли у статус «торговельної війни». Про це в інтерв'ю ForUm'у заявив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

«Я прихильник того , що будь-який товар , що відправляється на експорт у якусь країну , повинен відповідати її нормам , вимогам і технічним регламентам. Ми повинні це пам'ятати , розуміти і приймати. Продовольчий ринок у кожній державі регулюється на законодавчому рівні. Існують методи того , як обмежити надходження продуктів харчування чи іншої сільськогосподарської продукції на внутрішній ринок. Кожна країна має право їх задіяти, не виходячи за рамки свого законодавства . І ми бачимо , як ці методи вміло застосовуються», - зазначив він.

Говорячи про контроль якості української продукції , міністр повідомив , що на сьогоднішній день Україна разом з європейськими інституціями перебуває на середній стадії введення в нашій країні систем HACCP. «Це міжнародна система контролю якості продуктів харчування. Вона передбачає контроль , починаючи від виробника, від того , хто, наприклад , вирощує худобу на м'ясо , і закінчуючи магазином , у якому воно буде продаватися. Наприклад , у багатьох країнах за якість продуктів харчування відповідають торговельні мережі , відповідно, вони не беруть на реалізацію неякісні або сумнівної якості продукти», - розповів Присяжнюк.

При цьому він підкреслив , що зараз складно сказати , чи приживеться така система в Україні повсюдно. «Але якщо ми хочемо виходити на зовнішні ринки , то доведеться постаратися. Підприємства , які будуть відправляти свою продукцію на експорт , зобов'язані будуть застосовувати систему HACCP», - заявив міністр.

«У нас підготовлено законопроект щодо продовольчої безпеки , щодо якості продуктів харчування. Думаю , в 2014 році ми впровадимо нову систему контролю. Це поки не означає , що після цього комерційно виходити на зовнішні ринки стане легше , але у нас з'являться вагомі аргументи щодо якості , які не дозволяють обмежувати присутність наших товарів в інших країнах», - зазначив він.

У той же час , за словами Присяжнюка , існують як регуляторні , так і нерегуляторні методи , якими можуть керуватися країни в ході двосторонньої торгівлі . «Що стосується перших , ми зараз максимально захищаємося від проникнення на територію нашої країни африканської чуми свиней , яка лютує у Російській Федерації і три місяці тому була виявлена ​​у Білорусі. Дана хвороба невиліковна. Зрозуміло, у разі її виявлення з боку інших держав можуть виникати обмеження на реалізацію сільгосппродукції», - заявив він.

При цьому Присяжнюк підкреслив , що від нерегуляторних перешкод не застрахований ніякий вид продукції . «В даному випадку потрібно враховувати структуру імпорту даної продукції в ту чи іншу країну і те , яку частку в ньому займає наш товар . Також потрібно враховувати , чи є у цій країні можливість або програма нарощування внутрішнього виробництва даної продукції. Але я все ж сподіваюся , що цей перелік продуктів харчування вже вичерпано», - заявив він , зазначивши , що гіпотетично такий список може бути розширений .

«У нас з Росією є зона вільної торгівлі , однак при цьому незрозуміло , на якій підставі у нас 300% мито на цукор і 200% - на карамель. Хто узгодив ці винятки? Розумієте , поки ми працюємо за принципом «правий той , у кого більше прав» , - підсумував міністр.

Нагадаємо , Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в РФ кондитерської продукції з українських фабрик корпорації Roshen у зв'язку з невідповідною якістю.

У середині серпня на переговорах у Москві була досягнута домовленість про механізм повернення кондитерської продукції Roshen до Росії. З боку РФ передбачається інспекція чотирьох українських підприємств фахівцями Росспоживнагляду.

Росспоживнагляд після інспекції допустить українську продукцію на ринок , але буде вести контроль кожної партії. Також з РФ досягнуто домовленості про те , що в Україні за безпеку продукції , яка призначена для РФ , відповідатимуть спеціально акредитовані лабораторії.

3-го вересня Присяжнюк заявив , що українська сторона виконала умови, які передбачають врегулювання ситуації з експортом кондитерської продукції корпорації Roshen, що були висунуті Росспоживнаглядом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343