Росія і США намагаються діяти разом для вирішення сирійської проблеми, заявив у четвер глава МЗС РФ Сергій Лавров.
 
«Багато хто говорить, от, якби тільки Росія і США діяли разом, то багато проблем вирішувалися б легше. Ось, ми намагаємося діяти разом. Ми прислухаємося до таких порад», - сказав міністр, виступаючи перед студентами в Астані.
 
За його словами, зараз треба зробити все щоб з цього «шторму» (ситуація в Сирії) вибратися і знайти спосіб домовлятися». «І я дуже розраховую, що російсько-американська взаємодія, що почалася у травні цього року, а ми висунули спільну ініціативу про скликання міжнародної конференції щодо Сирії, для виконання принципів Женевського комюніке, відповідно до якого самі сирійці повинні досягти згоди між урядом і опозицією про те, що далі їм будувати країну, я дуже розраховую, що домовленість допоможе нам просуватися вперед», - сказав Лавров.
 
Він висловив надію на те, що розуміння, яке «в останні дні було досягнуто щодо ідеї постановки сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль і, тим самим, буде знята загроза ударів..., зміцнить шанси на досягнення миру», повідомляє РІА «Новости».
 
«Росія і США, так, від них дуже багато залежить, але ми удвох ніколи не зможе досягти результату, якщо наші ініціативи не будуть користуватися підтримкою з боку регіону і широкої підтримки з боку міжнародної громадськості», - сказав він. Щоб така підтримка була, продовжив Лавров, «наші ініціативи мають бути міцно засновані на принципах міжнародного права».
 
На його думку, поки «відбувається правильне сприйняття подій останніх днів». «Сподіваюся, сьогодні ввечері, завтра в Женеві ми постараємося виправдати очікуваня світової спільноти», - сказав голова російського МЗС.
 
Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня.

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.

11 вересня Обама різко змінив політичний курс, погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Пізніше Обама виступив з телезверненням до нації, в якому пояснив американцям свою позицію щодо Сирії. У ньому він зазначив, що має намір продовжувати консультації щодо сирійської проблеми з Путіним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200