Обсяг імпорту природного газу з Польщі та Угорщини в Україну у січні-серпні поточного року склав 1,1 млрд куб. м при прогнозному обсязі імпорту з Європи, розрахованому Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в цілому по року, - в 2,5 млрд куб м, повідомили в прес-службі акціонерної компанії «Укртрансгаз».

«З початку 2013 року, з боку Польщі та Угорщини в газотранспортну систему України всього надійшло 1,1 млрд куб. м природного газу. У серпня 2013 р. надходження блакитного палива з Європи склало 244,2 млн куб. м», - йдеться в повідомленні компанії.

В «Укртрансгазі» також нагадали, що прийом газу з Польщі розпочався з 1 листопада 2012 року, а з Угорщини - з 1 квітня 2013 року.

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу з листопада 2012 року. Раніше уряд висловлював ідею укласти контракт на постачання природного газу в обсязі 7 млрд куб. м на рік через територію Угорщини та Словаччини і скоротити його закупівлю в Росії до 20 млрд кубометрів.

Механізм реверсних поставок, як очікується, буде широко обговорюватися 24 вересня поточного року в Брюсселі в ході переговорів за участю експертів і представників компаній-учасників газового ринку.

На даний момент реверс газу здійснюється через Польщу, Угорщину. Питання залучення можливостей Словаччини знаходиться в процесі обговорення. Також ведуться переговори з даного питання з Румунією.

Кабінет Міністрів затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2013 рік з обсягом імпорту 27,3 млрд куб. м, включаючи 18 млрд кубів від російського газового монополіста компанії «Газпром», від компанії Ostchem, підконтрольної українському бізнесменові Дмитру Фірташу, - 8 млрд куб. м, від німецького газового трейдера RWE Supply&Trading - 1,3 млрд куб. м.

Торік Україна спожила майже 49 млрд кубометрів газу, 33 млрд з яких купила у Росії, від якої домагається зниження ціни палива, вважаючи її завищеною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285