Комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле наголошує на несумісності членства в Митному союзі з підписанням угоди про глибоку та всебічну зону вільної торгівлі з ЄС.

Про це він заявив під час свого виступу в Європарламенті в рамках дебатів про тиск Росії на країни «Східного партнерства».

«Це правда, що членство в Митному союзі несумісне з глибокою і всебічною зоною вільної торгівлі, про що ми ведемо переговори з Україною, Молдовою, Грузією та Вірменією. І це не через питання ідеологічних розбіжностей, це не питання зіткнення економічних блоків або гри на виживання. Це тільки через юридичну неможливість: наприклад, ви не можете одночасно зменшувати ваші митні тарифи в рамках глибокої та всебічної зони вільної торгівлі, і підвищувати їх у рамках Митного союзу» , - сказав комісар, повідомляє «УНІАН».

Він підкреслив, що для того, щоб отримувати переваги від глибокої та всебічної зони вільної торгівлі, країни-партнери повинні бути незалежними у визначенні своєї торговельної політики, що неможливо в рамках членства у Митному союзі.

Разом з тим, комісар зазначив, що підписання угод про глибоку та всебічну зону вільної торгівлі не суперечить угодам, які мають партнери ЄС про вільну торгівлю в рамках СНД. Більше того, комісар заявив, що на його переконання, угоди про зону вільної торгівлі між ЄС і країнами-східними партнерами сприятимуть у майбутньому створенню єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока.

Нагадаємо, 9 вересня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійською спільнотою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352