Кабінет Міністрів України на засіданні 11 вересня затвердив план заходів щодо впровадження біометричних паспортів. Як повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ, введення нового покоління біометричної ідентифікації громадян нашої країни - один з ключових пунктів виконання плану щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

З метою реалізації цього плану, в країні буде створена єдина база - демографічний регістр. Для комплексного вирішення питання Уряд України виділив до 2016 року 793,3 млн гривень.

Необхідно нагадати, що 6 грудня 2012 р. набув чинності Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус». Закон передбачає використання біометричних пластикових карток замість діючих зараз паперових паспортів.

Паспорт нового покоління міститиме безконтактний чіп з особистою інформацією. Закордонний паспорт нового зразка буде більш консервативним і виконаний у формі книжечки. У правому форзаці документа буде знаходитися безконтактний електронний носій.

Біометричний паспорт, відповідно до Закону та міжнародних стандартів, буде містити в собі два види даних: основні і додаткові. До основних відноситься докладна інформація про людину - оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім'я, дата народження. Додаткові відомості - це відбитки пальців.

Цивільні паспорти будуть оформлятися з моменту народження. Терміни оформлення залишаються колишні - до 30 днів. Внутрішній паспорт, який раніше був безстроковим, у майбутньому буде видаватися на 10 років. Заміна «старого» паспорта на новий - біометричний - буде добровільною. За попередніми оцінками, вартість нового паспорта становитиме 350 грн.

Необхідно зазначити, що згідно з програмою щодо спрощення візового режиму з ЄС, для українців безвізовий перетин кордону буде можливим тільки при наявності біометричного документа.

Введення нових паспортів забезпечить громадянам України легкий перетин кордонів під час поїздок в зарубіжні країни, зміцнить систему національної безпеки (у питаннях нелегальної міграції) і сприятиме створенню інформаційного суспільства в державі.

Нагадаємо, нещодавно під час відвідування поліграфічного комбінату «Україна» перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив, що підприємство зможе почати випуск біопаспортів вже до 1 жовтня поточного року.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

713