Центральна виборча комісія вважає безпідставними та упередженими висновки Рахункової палати щодо неефективного витрачання коштів державного бюджету, що виділяються на підготовку і проведення виборів, повідомили ForUm'у у прес-службі ЦВК.

«При детальному аналізі так званих фактів, наведених Рахунковою палатою, складається враження, що головним завданням для себе ця солідна установа визначила знайти черговий предмет для огульної критики. Проте в даному випадку цей предмет виглядає дещо комічно», - йдеться в повідомленні.

У ЦВК зазначили, що затвердження Рахунковою палатою про завищення планових витрат на 7,4 млн грн є упередженим. «Під час перевірки працівникам Рахункової палати надавалися пояснення, що планування витрат на проведення виборів здійснювалося в умовах невідомої кількості дільниць та учасників виборів. Так виборчі дільниці були утворені лише в квітні 2012 року, висування кандидатів у депутати завершилося у серпні 2012 року, в той час як планування витрат здійснювалося у грудні 2011 року. Тому для визначення потреби в коштах на проведення чергових виборів народних депутатів України у 2012 році Комісією обґрунтовано використовувалися дані про кількість виборчих дільниць, утворених для проведення попередніх парламентських виборів», - підкреслили в Центрвиборчкомі.

«По-друге, створення Комісією резерву на виплату заробітної плати членам виборчих комісій у сумі 40,2 млн грн обумовлено необхідністю планування коштів на виплату заробітної плати членам комісій, звільнених від виконання своїх обов'язків за основним місцем роботи відповідно до урядової постанови від 5 вересня 2012 року №848, на підставі довідки з основного місця роботи про середню заробітну плату», - зазначили в ЦВК.

У Центрвиборчкомі наголосили, що тому Комісією і був утворений зазначений резерв з метою недопущення порушення прав членів виборчих комісій на оплату праці. «Зате причиною повернення на рахунки Комісії залишків невикористаних на оплату праці членів виборчих комісій коштів з наступним перерахуванням їх до держбюджету є несвоєчасне звернення цих осіб за отриманням нарахованої плати в банківські установи, а не причини, зазначені в прес-релізі Рахункової палати», - сказано в заяві.

Крім того, ЦВК вважає дивними претензії Рахункової палати щодо неефективного витрачання коштів у сумі 955,3 млн грн на створення і функціонування системи відеоспостереження.
 
«Адже, як відомо, в тому числі і Рахунковій палаті, Центральна виборча комісія не була ініціатором впровадження системи відеоспостереження, а лише виконувала прийняті урядом законодавчі акти. Очевидно, було б доречніше висловлювати експертну думку Рахункової палати про доцільність окремих законів на етапі їх прийняття, а не огульно звинувачувати правозастосовний орган, який є лише виконавцем волі законодавця» , - йдеться в повідомленні.

«У ЦВК, де завжди намагалися професійно і сумлінно виконувати свої професійні обов'язки, сподіваються, що навіть при витонченому спотворенні фактів, зрештою, перемагає не контрольна казуїстика, а здоровий глузд і професіоналізм», - підкреслили в Центрвиборчкомі.
Як раніше повідомляв ForUm, рахункова палата України заявляє про неефективність витрачання 955,3 млн грн, виділених на встановлення системи відеоспостереження на парламентських виборах 2012 року.

Нагадаємо, 3 серпня Президент Віктор Янукович схвалив закон, що визначає порядок використання веб-камер на виборчих дільницях на виборах Верховної Ради 28 жовтня.
Компанія «СІТРОНІКС Інформаційні Технології» 17 жовтня запустила систему відеоспостереження на виборчих дільницях під час виборів Верховної Ради 28 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

420