У Євразійській економічній комісії - наднаціональному органі Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі та Казахстану - заявляють про готовність співпрацювати з Україною, хоча підписання угоди про асоційоване членство з Євросоюзом ускладнить економічні відносини з країнами «трійки».

Про це заявив директор Департаменту розвитку інтеграції Євразійської економічної комісії Віктор Спаський під час відеомосту Київ-Москва на тему «Асоціація з ЄС чи Митний союз? Прагматичні інтереси Києва».

«Україна - сусід Митного союзу, і при будь-якому розкладі економічні відносини розвиватимуться. Питання в тому, якими темпами», - сказав він, повідомляє «УНІАН».
За його словами, в України сьогодні є можливість співпрацювати з Митним союзом навіть після підписання угоди з Євросоюзом.

Спаський нагадав, що в рамках співпраці між Україною і ЄЕК підписано три меморандуми. Перший стосується взаємодії у торговельній сфері - минуло два засідання і готується третій, другий документ стосується технічного регулювання, оскільки для збереження ринку країн МС потрібно відповідати технічним регламентам, яких буде 61. Третій документ стосується статусу спостерігача в ЄЕК.

Він вважає, що в рамках цих документів можна обговорювати питання зняття взаємних бар'єрів у торгівлі, а також недопущення «торгових воєн».

«Є конкретні напрями, які можна здійснювати сьогодні, але якщо країна не є членом МС, то залишаються питання зі свободою пересування послуг, капіталів», - сказав Спаський.

Він повідомив, що представник України в Євразійській економічній комісії Віктор Суслов запрошується на всі засідання ради на рівні віце-прем'єрів і у нього є можливість отримувати заздалегідь необхідну інформацію.

«Українська сторона має абсолютну інформацію про те, як ми живемо і які питання обговорюємо. Вона присутня, але не має права висловлювати свою точку зору і тим більше наполягати на тому чи іншому рішенні, оскільки не є представником країн МС», - сказав він.

При цьому Спаський підкреслив, що зі співробітництвом у високотехнологічних галузях будуть великі проблеми, оскільки «орієнтації на довгострокову кооперацію до 2020-2030 року бути не може».

Спаський зазначив, що це викликано тим, що Європа через механізми договору про асоціацію може заборонити постачати до Росії будь-які комплектуючі.

Також він заявив, що «всі економічні розрахунки показують», що Україні вигідніше інтегруватися в МС, а не з Європейським Союзом.

Як раніше повідомляв ForUm, 22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисні заходи.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Євразійська економічна комісія створена рішенням президентів Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Казахстан у кінці 2011 року як єдиний постійно діючий регулюючий орган Митного союзу і Єдиного економічного простору (на сьогоднішній день до його складу входять Російська Федерація, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан з можливістю приєднання інших країн).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

328