В України немає іншого вибору, крім інтеграції в європейське співтовариство. Про це під час публічної лекції в Києві сказав відомий філософ, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма.

Перш за все, інтеграція - це потужний стимул економічних реформ в країні. Крім того, єдина альтернатива ЄС - це фактично союз з клептократичними державами, вважає вчений.

За словами Фукуями, шлях України до Європи буде тривалим і непростим, але, швидше за все, у неї знайдуться і помічники.

Модель ефективної держави, на думку Фукуями, включає три складові: державу, систему права і систему громадянських інститутів, які забезпечують відповідальність влади перед громадянами. «Я не впевнений, що це є в Україні, і цього точно немає в Росії», - зазначив учений.

Однією з умов побудови збалансованої моделі держави є імперсоналізація влади. Філософ нагадав, що назва однієї з його книг по-російськи звучить як «Сильна держава», але це аж ніяк не означає, що він схвалює модель путінської Росії, швидше - навпаки, пише «ЛІГАБізнесІнформ».

На думку Фукуями, в Росії складніше побудувати ефективну збалансовану державу - не в останню чергу через величезні запаси ресурсів. Торгівля ними дозволяє підтримувати певний рівень життя без перетворень в економіці. «У російської влади просто немає приводу, наприклад, підвищувати податки для громадян», - зазначає філософ.

Фукуяма визнає, що протягом останніх 10 років справи у авторитарних режимів йшли краще, ніж у західних ліберальних демократій. І все таки майбутнє - за останніми, вважає він. Китайська модель, навпаки, не має перспектив, оскільки не збалансована за зазначеною моделлю.

Учений не береться пророкувати, як саме відбуватиметься демократизація України. У цього процесу є низка необхідних умов - високий рівень освіти в суспільстві, налагоджений обмін інформацією та контроль над владою, а також стабільність правової системи.

Але основна умова - це бажання громадян створити демократичну державу і здатність до самоорганізації з цією метою. Індивідуалізм у цій справі марний, впевнений Фукуяма.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

346