Фракція Європарламенту «Зелені - Вільний європейський альянс» оголосила на своєму сайті про прийняте напередодні рішення висунути екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена кандидатом у лауреати сахаровської премії «За свободу думки» за 2013 рік, передає «Інтерфакс».

На думку співголів фракції Ребекки Хармс і Даніеля Кон-Бендіта, Сноуден ризикував особистою свободою, викриваючи систематичні порушення основоположних свобод американськими та європейськими спецслужбами.

«Замість того, щоб отримати притулок у ЄС», - заявили керівники фракції.

Зазначається, що кожна фракція ЄП може висунути одного кандидата на премію імені Андрія Сахарова. Потім спільне засідання комітету Європарламенту з закордонних справ та підкомітету з прав людини має визначити трьох фіналістів.

У жовтні конференція голів фракцій Європарламенту приймає остаточне рішення щодо лауреата премії.

Нагадаємо, колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден опинився в центрі уваги після того, як розповів ЗМІ про секретні шпигунські програми щодо стеження Агентства національної безпеки США.

Американська влада наполягає на поверненні Сноудена на батьківщину, де йому пред'явлені звинувачення в розголошенні секретної інформації.

1 серпня Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії строком на один рік. До цього з 23 червня екс-співробітник ЦРУ перебував у московському аеропорту «Шереметьєво», куди прибув з Гонконгу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1636