Засідання Європейської комісії щодо вирішення питання відкриття реверсного маршруту газопостачання зі Словаччини в Україну відбудеться 24 вересня. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Ви знаєте, що наші потужності обмежуються приблизно в обсязі 15-20 млн куб. м на добу. Це маршрути через територію Польщі та Угорщини. Зараз ще опрацьовується питання реверсної поставки зі Словаччини. 24 вересня відбудеться засідання Комісії під головуванням Гюнтера Оттінгера, куди будуть запрошені всі фахівці як зі словацького, так і з українського боку і незалежні фахівці для того, щоб визначитися, яким шляхом ми підемо щодо вирішення питання і відкриття маршруту зі Словаччини», - сказав Ставицький.

За його словами, питання реверсних поставок газу в Україну обговорювалося і під час зустрічі в Брюсселі.

«3 вересня в Брюсселі у мене відбулася зустріч з єврокомісаром Оттінгером. Під час візиту було обговорено питання створення спільного європейського ринку та зовнішньої енергетичної політики Європи. Одним з ключових пріоритетів нашої співпраці є забезпечення реверсних поставок газу з Європи і створення східноєвропейського газового хаба на нашій території. На сьогодні ми активно опрацьовуємо питання реверсної поставки природного газу за допомогою існуючих транспортних потужностей», - повідомив міністр.

За його словами, також під час зустрічі обговорювався східноєвропейський газовий хаб. «Велику увагу під час переговорів у Брюсселі було приділено створенню в Україні східноєвропейського газового хаба. Для цього ми також 24 вересня опрацюємо питання щодо постанов та законодавчих актів, які нам потрібно врегулювати, щоб ми могли наблизитися до цієї ситуації», - зазначив міністр, додавши, що було підтримано пропозицію України про відкриття нового маршруту реекспорту по території Румунії в Україну.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров завив, що ЄС зацікавлений у тому, щоб Україна стала європейським газоенергетичним хабом. За його словами, розвиток мереж українських сховищ газу, модернізація ГТС може зіграти ключову роль у стратегічній стабільності європейського ринку.

Азаров зазначив, що йому сподобалася заява єврокомісара щодо розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле про те, що Україна може стати енергетичним хабом Європи.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

934