Оптимальна вартість овочів борщового набору повинна бути вище 19 гривень. Про це повідомив директор Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук.

«Щоб галузь овочівництва стала більш рентабельною, оптимальна вартість борщового набору повинна бути вище нинішніх 19 гривень. Актуальність цього питання зростає, адже овочівники планують виростити досить великий обсяг овочів - 9,4 мільйона тонн. Також не можна забувати, що завдяки державній підтримці аграрного сектора вдалося збільшити виробництво овочевої продукції кооперативами та одноосібниками в попередні роки», - підкреслив Саблук.

Саме це, за словами директора Департаменту, призвело до того, що через низьку ціну виробники овочів отримали недостатньо високі доходи . Саблук зазначив, що низькі ціни для споживачів не можуть утримуватися за рахунок виробників овочевої продукції. Адже це призведе до втрати довгострокової мотивації до вирощування овочів і як наслідок - у наступні кілька сезонів може значно зрости ціна.

У зв'язку з цим Саблук зазначив, що необхідно виробити оптимальну ринкову вартість овочів, яка буде влаштовувати виробників і покупців. Тому вересневе зростання вартості борщового набору допоможе підтримати виробників і не вдарить по кишенях споживачів.

«Цей механізм повинен бути оптимально відпрацьований. Тому саме 2013-2014 маркетинговий рік має стати вирішальним для формування стабільної збалансованої ціни. Однак хочу підкреслити, що уряду вже вдалося відродити галузь овочівництва і наростити виробництво овочів. При цьому споживачі отримали якісну продукцію за доступними цінами», - зазначив Саблук.

Також він звернув увагу і на те, що індекс споживчих цін з початку 2013 року становить 99,6%, а Мінагрополітики вживає всіх необхідних заходів для моніторингу ринків і, за необхідності, впливу на них.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243