Зниження ставок за доларовими депозитами і збільшення сезонного попит на валюту приведуть до збільшення попиту на валютні казначейські зобов'язання, випущені Міністерством фінансів України для фізичних осіб. Таку думку висловив Мар'ян Заблоцький, фінансовий експерт .

« Статистика попередніх років показує , що половина валюти , яку купує населення , купується саме в ці місяці - вересень , жовтень , листопад. Так що частина традиційного сезонного попиту на валюту перейде і на «казначейки», - пояснив експерт.

Він нагадав , що серія «А» казначейських облігацій на $100 млн була досить оперативно розміщена на тлі ажіотажного попиту на долари і високих девальваційних очікувань населення . У той же час спостерігався дефіцит готівкового долара , тому за таких обставин казначейські зобов'язання Мінфіну стали прийнятною для населення альтернативою . У той час як серія «Б» , обсяг емісії якої склав також $100 млн , за даними Міністерства фінансів, до нинішнього часу розміщена лише на половину - близько $50 млн. Заблоцький чекає активізації попиту на казначейські зобов'язання в осінній період.

Також експерти звертають увагу , що сьогодні прибутковість казначейських зобов'язань серії «Б» , яка встановлена ​​ на рівні 8% річних , дозволяє цим паперам ефективно конкурувати з доларовими депозитами. Прибутковість таких банківських вкладів істотно знизилася у порівнянні з початком року.

Як свідчить «Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб» , який розраховує агентство «Reuters» , за 12-місячний доларовий внесок банкіри готові платити тільки 6,87% , а за шестимісячний - 5,6% річних.

Схожі результати щодо індикативної вибірки банків наводить агентство «Простобанк Консалтинг»: ставка за 12-місячними доларовими вкладами ледь перевищує позначку 7% річних , у той час як по 6-місячних прибутковість коливається від 2,8% до 5,6% річних залежно від виду вкладу.

В останні місяці ставки за валютними депозитами демонструють стабільну тенденцію до зниження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236