Європейський парламент планує назвати неприйнятними дії Росії щодо країн «Східного партнерства» і закликати Єврокомісію до конкретних дій на підтримку цих країн. Про це йдеться у спільному проекті резолюції Європарламенту.

«(Європарламент. - Ред.) висловлює жаль з приводу того факту , що з наближенням Вільнюського саміту «Східного партнерства» ростуть різного типу тиски на країни «Східного партнерства», які наближаються до фінальної фази переговорів про підписання або парафування їхніх угод про асоціацію. Він вважає цей тиск неприйнятним , більше того , вірить , що прогресивна інтеграція країн-партнерів з ЄС сумісна з продовженням їхніх хороших відносин з Росією», - підкреслюється в проекті резолюції.

При цьому депутати планують закликати Росію утриматися від тиску на країни «Східного партнерства» і повністю поважати їхнє суверенне право здійснювати власний політичний вибір.

«(Європарламент. - Ред.) підкреслює , що вільний вибір країн «Східного партнерства», який не має ніякого негативного впливу на торгівлю з Росією , не повинен призводити до таких наслідків , як торговельні заходи , візова політика , мобільність працівників , втручання у заморожені конфлікти тощо», - написано у проекті документа , повідомляє «УНІАН».

Євродепутати планують також висловити переконаність у тому , що подальші політичні та економічні реформи на основі європейських стандартів у країнах «Східного партнерства» також в інтересах Росії , оскільки збільшують зону стабільності і процвітання в Європі.

У проекті резолюції також міститься заклик до Європейської комісії та Європейської служби зовнішніх дій до підтримки країн «Східного партнерства» та їхнього захисту від тиску з боку Росії.

Депутати планують висловити підтримку підписанню і парафуванню на Вільнюському саміті тих угод про асоціацію з країнами «Східного партнерства», які будуть готові для цього. При цьому в проекті резолюції міститься заклик до країн «Східного партнерства» продовжити необхідну роботу для підготовки до підписання або парафування угод.

«(Європарламент. - Ред.) підкреслює необхідність у відповідальності ЄС співпрацювати і захищати країни «Східного партнерства», які були поставлені під відкритий, тривожний і зростаючий тиск Росії для відволікання їх від асоціації з Європейським Союзом , і просить Комісію та Раду ЄС запропонувати конкретні та ефективні заходи для підтримки країн-партнерів», - написано у проекті резолюції.

Крім того, євродепутати планують висловитися за тимчасове застосування угод про асоціацію з країнами «Східного партнерства» одразу після їхнього підписання , за розморожування кредитів або технічної допомоги країнам «Східного партнерства» після підписання або парафування таких угод, продовження заходів щодо спрощення візового режиму.

Нагадаємо, сьогодні Європарламент планує обговорити тиск Росії на країни «Східного партнерства» , а вже завтра - проголосувати за проект резолюції.

Саміт «Східного партнерства» відбудеться 28-29 листопада цього року у Вільнюсі. На цьому саміті Україна і Євросоюз можуть підписати Угоду про асоціацію за умови виконання офіційним Києвом трьох умов: реформування виборчого законодавства, вирішення проблеми вибіркового правосуддя і продовження реформ у рамках виконання Порядку денного асоціації.

Заступник генерального секретаря Євразійського економічного співтовариства, радник Президента Росії Сергій Глазьєв заявив, що підписання Угоди про асоціацію України з ЄС порушить договір про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

331