Поки дипломати запекло сперечаються з приводу планів контролю над хімічною зброєю Сирії , експерти попереджають про колосальні труднощі проведення такої складної і ризикованої операції в розпал бурхливої ​​ громадянської війни , пише Washington Post.

Експерти ООН , направлені до Сирії , повинні будуть знайти і охороняти тривалий час приховуваний арсенал в країні , яка вже давно не бере участі у ключових міжнародних угодах з контролю над озброєннями.

Видання зазначає , що хоча місія і може виправдати всі ризики , але , на думку експертів , вона вимагатиме багато часу і витрат , особливо якщо цілі мають на увазі фізичне знищення тисяч хімічних боєголовок і ракет , а також сотень тонн рідких токсинів , що зберігаються по всій Сирії.

« Це здійснима і потенційно прекрасна ідея , але давайте не будемо наївними. Якщо розглядати правові та організаційні питання , контроль над арсеналом , цього можна відносно легко досягти. Але якщо додасться ще і знищення боєприпасів , на це можуть піти роки», - підкреслив бельгійський дослідник контролю над озброєннями Жан Паскаль Зандерс.

Як раніше повідомляв ForUm , прем'єр-міністр Сирії Ваель аль-Хальк 10 вересня заявив , що його країна підтримує пропозицію Росії передати всю сирійську хімічну зброю під міжнародний контроль.

Президент США Барак Обама різко змінив політичний курс , погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183