Українська промислова продукція не може бути конкурентоспроможною через дорожнечу російського газу. Про це , відкриваючи засідання уряду , заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров , передає кореспондент ForUm’y.

« Найчастіше українські підприємства істотно поступаються конкурентам саме через надмірну вартість енергоносіїв. Конкурентоспроможність вітчизняних товарів є заручницею несправедливого газового контракту з Росією. До речі , яскраво це демонструє саме хімічна галузь , де витрати на сировину та енергію складають дев'ять десятих собівартості . Вартість енергоносіїв «з'їдає» кошти , які можна було б витратити на модернізацію та розвиток виробництва. У свій час російські партнери обіцяли нам перегляд несправедливої ​​ ціни на газ. На жаль , до цих пір це залишається лише обіцянками», - сказав Азаров.

За його словами , російський газ для України коштує набагато дорожче , ніж для інших країн Європи, і разом з цим діє надлишкове вивізне мито на російську нафту.

«Таким чином , іншого способу , окрім зменшення енерговитрат і знаходження альтернативи занадто дорогим російським газу та нафти для нас не існує. Така залежність Україні не по кишені. Так , в останні роки власники зупинили роботу Херсонського , Одеського , Надвірнянського , Дрогобицького та Лисичанського нафтопереробних заводів. Низька глибина переробки нафти на вітчизняних заводах і неприйнятно малий , порівняно з сучасними технологіями , вихід світлих нафтопродуктів не забезпечують рентабельну роботу на дуже дорогій російській нафті. Також неможлива рентабельна робота хімічних підприємств на дуже дорогому російському газі», - переконаний прем'єр.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович підкреслив , що в переговорах з Російською Федерацією щодо перегляду газового контракту не буде торгувати країною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206