Європа зіткнулася з усе зростаючим напливом біженців із Сирії - притулок за кордоном шукають понад 2 млн сирійців. Як попереджають експерти , у разі удару США по Дамаску потік біженців стане неконтрольованим.

«Будь-яка військова активність може ще більше збільшити число біженців» , - визнав глава МВС ФРН Ханс-Петер Фрідріх.

У ЄС ситуацію з сирійськими біженцями вже назвали «гуманітарною катастрофою». За даними ООН , свої будинки покинули близько 7 млн ​​ сирійців - кожен третій житель країни. Близько 5 млн припало на внутрішню міграцію , понад 2 млн шукають притулок за кордоном , один мільйон із тих, хто залишив країну, - діти.

За даними Ради ЄС з внутрішніх справ , в цілому з початку сирійського конфлікту - з весни 2011-го по червень поточного року – притулку у ЄС запросили близько 30 тис. сирійців , причому більше половини запитів подані у Швеції та Німеччині.

«Якщо ситуація посилиться , ЄС в цілому і кожна країна окремо повинні бути готові проявити солідарність. Між європейськими країнами досягнуто консенсусу про те , що вихідці з Сирії не повинні бути відправлені назад на батьківщину незалежно від того , на яких підставах вони перебувають на території ЄС», - зазначили в РЄ.

Експерти попереджають , що ліміт кількості біженців , яких здатні прийняти в ЄС , скоро може бути досягнутий: табори для біженців переповнені , соціальну та медичну допомогу надавати все важче , школи не можуть прийняти всіх дітей-іноземців , а населення не завжди лояльне до переселенців.

У Європі визнають й існування нелегального бізнесу щодо переправлення цілих сімей із Сирії до країн , де їм покладені допомога і соціальні блага: ЗМІ називають суми 20-60 тис. доларів за допомогу в отриманні притулку в країнах Західної Європи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193