Міністерство економічного розвитку і торгівлі розраховує на позитивну динаміку ВВП за підсумками 2013 року. Про це перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта заявив в ході круглого столу , передає кореспондент ForUm’y.

За словами чиновника , на це дозволяють розраховувати макропоказники за минулий період року. «Ми не забуваємо про відому динаміку за перші два квартали , але останні місяці року принесуть традиційну активізацію . Один із ключових чинників цього - хороший врожай зернових , який вже дозволив за 8 місяців наростити показники агровиробництва на 13,3% в річному порівнянні. Разом з тим , незадовільними залишаються параметри в промисловості. Крім того , інфляція значно нижче прогнозної , що також впливає на абсолютні показники ВВП», - сказав заступник міністра.

За його оцінкою , головне , що демонструє минула частину року - необхідність думати не стільки про обсяг доходів бюджету , скільки про їхню структуру, походження. «А це означає особливу увагу до реального сектора і до того , наскільки фінансовий сектор допомагає його розвитку . Якщо буде розвиватися реальний сектор , то буде розвиватися і наповнення держбюджету , і банківська система», - зазначив фахівець.

Він також додав , що вважає недоцільним секвестр держбюджету- 2013 . «Зараз вже середина вересня, і переглядати бюджет треба дуже обережно - проведені тендери , укладені контракти . Надалі ж економічне планування можна поліпшити , зробивши його середньостроковим (як на Заході ) , індикативним і таким, що включає конкретні практичні кроки держави стосовно досягнення заданих показників . Така активна позиція Кабміну та інших органів дасть ринкам позитивний сигнал і більше визначеності . Ринок не може все «регулювати сам», його потрібно коригувати, допомагати. Тоді економіка буде технологічнішою, формуватиме більше доданої вартості у сучасних і ефективних галузях», - вважає Максюта.

Як раніше повідомляв ForUm , прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє про відновлення зростання економіки країни і прогнозує збереження такої позитивної динаміки до кінця року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1202