Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус 10 вересня оголосив, що Париж запропонує Раді безпеки ООН обговорити проект резолюції, яка встановлює умови хімічного роззброєння Сирії, повідомляє Reuters.

У своєму виступі Фабіус підкреслив, що в резолюції будуть прописані санкції за невиконання цих умов, причому посилання буде на 7 статтю статуту ООН, яка передбачає як невійськові, так і військові способи впливу для відновлення миру. За його словами, відмова від виконання цих умов буде загрожувати Сирії «виключно серйозними наслідками».

Майже одночасно з цим МЗС Росії оголосило, що Москва звернеться до Дамаска з пропозицією негайно розробити конкретний план встановлення міжнародного контролю над сирійською хімічною зброєю з подальшою її утилізацією, пише «Lenta.ru».

Французька пропозиція стала реакцією на вчорашній обмін дипломатичними заявами між США, Сирією і Росією. Державний секретар США Джон Керрі заявив, що швидке і всеосяжне хімічне роззброєння Сирії могло б запобігти проведенню військової операції проти неї. Через кілька годин МЗС РФ запропонувало передати всю сирійську хімічну зброю під міжнародний контроль, а Дамаск привітав цей план.

Наслідком цього діалогу стало перенесення на невизначений час голосування в Конгресі США з питання про доцільність нанесення ударів по Сирії. Керівництво США наполягало на проведенні такої операції як покарання «за застосування Башаром Асадом хімічної зброї проти власного населення».

Сирійський уряд категорично заперечує, що застосовував таку зброю. Росія не виключає, що відеосвідчення хімічної атаки були сфальсифіковані. При цьому в Москві заявляють, що навіть якщо атака і була, то досі незрозуміло, хто за нею стояв. .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309