Глава правління Української асоціації захисту персональних даних Юрій Когут у коментарі кореспондентові ForUm'у , даному 5 вересня після круглого столу « Кібертероризм і захист персональних даних», висловив свою точку зору з приводу вирішення проблеми захисту персональних даних в Україні. Після опублікування новини прес-служба Асоціації попросила викласти повну розшифровку коментаря пана Когута. Пропонуємо вам повний текст коментаря Юрія Когута.
 
« - Ви скажіть, хто ви?
 
- Інтернет-видання ForUm, журналіст.
- Дуже приємно.


- Взаємно.


- Скажіть, на вашу думку, у нас головна проблема захисту персональних даних яка, і як її вирішити?

- Головна проблема - створити ефективну службу захисту персональних даних. Тому що всі проблеми, які сьогодні піднімалися, (виникали?) хтось повинен робити. Вчені не повинні... Хтось повинен робити. Головна проблема - створення державного органу, здатного вирішувати всі проблеми в сфері захисту персональних даних. Той, який існує, - він неефективний. Показали ж...


- Тобто потрібно створити якийсь новий орган?

- Не треба. Або той запрацювати або змусити його працювати.


- А той, це який?

- Служба захисту персональних даних. Вона не працює, абсолютно. Вона ніби... Ось сьогоднішній круглий стіл показав, що всі проблеми... жодна проблема не вирішена. Розумієте?


- Так.

- Ось коротко, ось перший виступ...


- Медична реформа, як ви ставитеся, ось те, що дані не захищені?

- Та нормально. Проблеми треба вирішити. Ми ж з вами, ось слухаючи уважно вчених, вони люди незалежні, вони сказали на своєму виступі...

... Дивіться, ось я б хотів, щоб це не була моя думка. Сьогодні круглий стіл оголив низку проблем. І всі запитують: хто ж це повинен їх вирішувати? У держави є сьогодні два органи, які за законом повинні займатися: Служба захисту персональних даних та Уповноважений з прав людини, знач, якому теж це сказали робити. Так ось, ці поки не отримали повноваження і гроші - немає бюджету, а ті вже кілька років працюють, але нічого не вирішили. Тому треба оцінити, як вони попрацювали і змусити їх робити, що належить робити для держави. Тому що іншого органу ніхто не створить. Ось проблема. Тобто орган, який існує, працює неефективно. Він не може ці завдання вирішувати, і навіть їх не ставить. Тому ось в цьому проблема».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309