Ціни на продукти харчування в літні місяці знизилися переважно за рахунок збільшення пропозиції продукції нового врожаю.

«Тривала відсутність інфляції в Україні є позитивною у тому сенсі, що заклопотаність з приводу потенційних девальваційних очікувань не перекинеться на реальний сектор економіки», - зазначають аналітики інвесткомпанії Eavex Capital.

Головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан констатує, що останні дані щодо індексу споживчих цін (ІСЦ) у значній мірі розійшлися як з їхніми оцінками (+0,1% м/м і +0,4% р/р), так і консенсус-прогнозом агентства Bloomberg (-0,1% і +0,2% відповідно), переважно за рахунок різкого падіння цін на фрукти та овочі (-12% м/м і -15% м/м відповідно).

«Таким чином, продукти харчування подешевшали на 1,5% м/м, що стало їх найбільшим зниженням у місячному вираженні з липня 2011 р. Несподіване падіння цін на фрукти та овочі минулого місяця, ймовірно, відбулося у зв'язку з об'ємом нового врожаю, що перевищив очікування (точні дані, як очікується, будуть опубліковані в середині вересня)», - стверджує вона.

За словами експерта, навіть якщо дані у вересні покажуть трохи іншу причину, динаміка споживчої інфляції виявляється нижчою від їхніх очікувань вже протягом декількох місяців.

Враховуючи фактори, що впливають, у Dragon Capital поліпшили прогноз щодо індексу ІСЦ на кінець 2013 р. до +0,5% з +2,0% р/р, що передбачає середньорічне значення у розмірі -0,2%.

Аналітики Першого Українського Міжнародного банку (ПУМБ) додають, що ціни на продукти харчування у липні знизилися на 1,5% переважно за рахунок збільшення пропозиції продукції нового врожаю.

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні знизилися у серпні на 0,7% м/м, таким чином, була зафіксована дефляція в порівнянні з серпнем минулого року (-0,4%), при цьому у липні інфляція була нульовою. Ціни виробників зросли на 1,2% м/м , однак знизилися в річному вираженні до 0,9% (у порівнянні з -1,6 % р/р у липні).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173