Упродовж 2012-2013 років ніяких поставок або транзиту товарів військового призначення з Російської Федерації до Сирії по території України не здійснювалося.

Про це, як повідомляє прес-служба МЗС України, йдеться в коментарі відомства з приводу опублікованої в The Washington Post статті «Росія поставляє озброєння до Сирії через український порт».

У МЗС підкреслили, що Україна добровільно і повністю припинила ще з травня 2011 року військово-технічне співробітництво з Сирією.

Також у відомстві зазначили, що в Україні «з глибоким занепокоєнням і тривогою спостерігають за розвитком ситуації в Сирії, рівень напруженості в якій постійно зростає».

«Позиція нашої держави щодо сирійського конфлікту нещодавно була в черговий раз підтверджена Президентом України - ми виступаємо за якнайшвидше припинення кровопролиття і відстоюємо необхідність вирішення конфлікту виключно політико - дипломатичними способами» , - йдеться в повідомленні.

Разом з тим у МЗС заявили, що глибоко занепокоєні у зв'язку з отриманням більш переконливих свідчень, які можуть підтверджувати застосування в Сирії хімічної зброї, що призвело до численних людських жертв. «Такі дії є грубим порушенням норм міжнародного права, передусім Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення», - зазначили в МЗС.

«Закликаємо сторони протистояння і провідних світових гравців дотримуватися максимально зваженої і стриманої позиції, всіляко уникати кроків, здатних погіршити і без того критичну ситуацію в цій країні», - підсумували у зовнішньополітичному відомстві України.

Нагадаємо, 9 вересня газета The Washington Post , посилаючись на інформацію незалежних дослідників, повідомила про масштабний трафік в останні два роки з українського порту Октябрськ (Миколаївська обл.) в основні середземноморські порти Сирії.

Загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку на околицях Дамаску, організовану військами уряду. За даними опозиції, в результаті якої кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування в Сирії хімічної зброї.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273