Парламентські вибори у Норвегії виграли представники опозиції, передає Reuters.

За результатами обробки понад 75 відсотків бюлетенів, опозиційна правоцентристська коаліція отримує 96 місць у парламенті, при тому що для формування більшості необхідно 85 мандатів. У прихильників чинного прем'єра Йенса Столтенберга, за попередніми даними, 72 місця.

Столтенберг вже оголосив про готовність піти у відставку і привітав опозицію. Новим прем'єр-міністром Норвегії, швидше за все, стане лідер консерваторів Ерна Сульберг , пише «Lenta.ru».

Консерватори обіцяли норвежцям скорочення податків і поліпшення якості медобслуговування . 52-річна Сульберг, колишня дівчинка-скаут, яка подолала дислексію, за час в політиці завоювала прізвисько «залізна Ерна». Вона буде другою жінкою-прем'єром в історії Норвегії і першим главою кабінету від Консервативної партії з 1990 року.

Європейська економічна криза практично не торкнулася Норвегії. Однак норвежці звинувачують уряд Столтенберга, який пропрацював на посаді прем'єр-міністра вісім років, в уповільненні зростання економіки і скороченні конкуренції. Виборці також дорікають свій уряд у тому, що він втратив можливість скористатися вигодами економічного підйому.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299