У Міністерстві внутрішніх справ України радять журналістам писати заяви в міліції в разі, якщо вони бачать в діях інших осіб перешкоджання своїй професійній діяльності. Як повідомляє прес-служба Президента України, про це Комітету з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при Міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, повідомили в МВС.

«Ми рекомендуємо представникам ЗМІ у разі виникнення подібних інцидентів звертатися в міліцію і писати заяви про перешкоджання професійній діяльності», - повідомили в МВС, коментуючи події 8 вересня у Києві під час громадських зборів на стадіоні «Спартак». Тоді представників відразу декількох ЗМІ не пустили на територію стадіону, мотивуючи відмову тим, що у журналістів не було акредитації.

Медіа-юристи радять журналістам у таких випадках одразу звертатися з відповідними заявами у правоохоронні органи. Президент Асоціації медіа-юристів Тетяна Котюжинська заявила, що дії осіб, які не пустили журналістів на захід, є не тільки перешкодою їхній професійній діяльності. «Це також є правопорушенням, за яке стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу», - додала Котюжинська.

У свою чергу юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що захід, який відбувся 8 вересня, за законом є відкритим для будь-якого громадянина. «І журналісти можуть потрапити на нього без будь-яких перешкод. Те, що організатори оголосили про проведення додаткової акредитації, є ще одним свідченням того, що подія має бути публічною і відкритою. Тому допуск одних і заборона проходу для інших - це не тільки порушення закону, але і дискримінація», - сказав Головенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226