Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що парламент прийме останні законопроекти, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, на початку жовтня. Як повідомляє прес-служба ВРУ, про це він заявив у понеділок в інтерв'ю «Першому національному» телеканалу.

Рибак висловив упевненість в тому, що Україна виконає взяті на себе зобов'язання, пов'язані з підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом, до листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Інформуючи про зустріч з керівництвом Литовської Республіки і представниками Європейського Союзу, яку він провів минулої п'ятниці під час робочого візиту в Литву, спікер парламенту підкреслив, що «на всіх рівнях прозвучала висока оцінка того, що вже виконала Україна за останні два місяці для підписання Угоди, зокрема, щодо адаптації українського законодавства до стандартів ЄС». «Всі відмітили значний прогрес у виконанні зобов'язань, взятих Україною» , - підкреслив Рибак.

Однак, зазначив він, ще необхідно прийняти закон про прокуратуру, який вже оброблений і який проходить експертну оцінку Венеціанської комісії, потім - закони про міліцію та незалежне бюро розслідувань.

«Це ті законопроекти, які будуть розглядатися у вересні і на початку жовтня», - сказав керівник парламенту, додавши , що «таким чином ми незабаром на 100 відсотків можемо виконати свої зобов'язання».

Рибак також повідомив, що під час зустрічей в Литві у п'ятницю у нього не було обговорення ситуації щодо подальшого ходу лікування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Спікер зазначив, «що під час зустрічей у Вільнюсі висловив думку, що це питання перебуває за межами Верховної Ради, це чисто юридичне питання». При цьому голова Верховної Ради України нагадав, що двічі ставив на голосування проект статті Кримінального кодексу щодо декриміналізації і двічі її не підтримали парламентарії, у тому числі - представники опозиційних фракцій. Зараз це питання, сказав Рибак, піднято на більш високий рівень: на рівень Глави держави, представників ЄС.

Відповідаючи на запитання, чи вплине підписання Угоди з ЄС на відносини з північним сусідом, Рибак зазначив: «Ми не драматизує ситуацію, з Росією нас зближують вікові традиції і зв'язки, економічні та культурні. Це - наш стратегічний партнер, у Росії наш ринок. Ми будемо будувати наші відносини на взаємній вигоді» , - заявив він.

Керівник парламенту нагадав, що Президент України особисто очолив процес підготовки до підписання Угоди, не відкидаючи при цьому необхідність подальшого розвитку діалогу з Росією.

Як раніше повідомляв ForUm, саміт «Східного партнерства» відбудеться 28-29 листопада цього року у Вільнюсі. На цьому саміті Україна і ЄС можуть підписати Угоду про асоціацію за умови виконання офіційним Києвом трьох умов: реформування виборчого законодавства, вирішення проблеми виборчого правосуддя та продовження реформ у рамках виконання Порядку денного асоціації.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямку і відносини з євразійським співтовариством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392