Міністерство доходів і зборів України пропонує оновити ставки державного мита за товари і послуги, а також визначити категорії громадян і організацій, які повинні платити мито і які звільняються від його сплати.

Про це йдеться в проекті закону «Про державне мито», розробленому Міндоходів і опублікованому на сайті міністерства.

Як наголошується в документі, платниками мита є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, установи та юридичні особи, які звертаються до уповноважених органів з метою підтвердження або видачі документів, що мають юридичне значення.

Ставки мита визначаються у відсотках до мінімальної зарплати або суми договору, яка не може бути нижче оціночної вартості об'єкта договору.

Не сплачують мито громадяни України за підтвердження копій документів про призначення пенсії або про опіку, за держреєстрацію народження або смерті, включаючи повторну видачу реєстраційних документів, підтвердження заповітів та актів дарування на користь держави або держпідприємств. Не вимагає сплати держмита видача свідоцтв про право на спадщину; оформлення паспорта - вперше або при обміні, а також службових, дипломатичних паспортів, свідоцтв моряка та паспортів для виїзду за кордон для дітей віком до 16 років; підтвердження договорів зміни ділянок землі для власників таких ділянок; держреєстрація прав на нерухомість. Не сплачують мито також інваліди війни та чорнобильці.

Не обкладається митом майно учасників бойових дій та громадян, загиблих при виконанні службових обов'язків, а також реабілітованих громадян; житлові будинки в сільській місцевості за умови, що громадяни мають намір проживати постійно; вклади в установах «Ощадбанку», включаючи вклади Ощадбанку СРСР, а також страхові суми за договорами страхування, цінні папери, зарплати і гонорари за використання винаходів.

«Основними завданнями проекту закону є удосконалення порядку визначення та сплати державного мита, спрощення процедур його контролю, забезпечення повноти і своєчасності надходжень державного мита у бюджети», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271