Поки що Національний банк України надає кредиторам тільки ту складову валютного резерву, яка була раніше позичена. Таку думку висловив начальник аналітичного відділу «Альфа-Банку» Олексій Блінов.

За його словами, основною причиною зниження резервів у серпні було погашення кредитів МВФ. Після цих виплат Україна погасила вже понад 50% всього кредиту stand-by, взятого у 2008-2010 роках.

«Вплив курсів світових валют на резерви НБУ був збалансованим. У серпні євро подешевшав на 0,6%, проте британський фунт зміцнився на 1,9%. У той же час в останній місяць літа суттєво подорожчало золото - на 5,3%. Крім цього, НБУ нарощував і фізичні обсяги золота в резервах. В цілому, за підсумками місяця золота складова резервів НБУ USD зросла на 218 млн (13,2%)», - зауважив він.

Також Блінов констатує, що з початку року чисті резерви НБУ зросли.

«Валові резерви НБУ за 8 місяців скоротилися на USD 2,9 млрд, а чисті резерви НБУ (без урахування зайнятих у МВФ коштів) за цей період, за нашими оцінками, навіть зросли на USD 1,4-1,8 млрд (їх обсяг на кінець серпня 2013 року оцінюється в USD 14,4-14,8 млрд. у порівнянні з USD 13 млрд. на початок 2013 року). Тобто поки що Нацбанк віддає кредиторам тільки ту складову валютного резерву, яка була раніше позичена», - зауважив фінансист.

Експерт зазначає, що фактичний показник резервів НБУ на кінець року залежатиме від наступних факторів: здатності держави залучати нові запозичення в іноземній валюті, а також позиції регулятора щодо здійснення інтервенцій на міжбанківському ринку у вересні-грудні 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258