У створенні ажіотажного попиту на долари зацікавлені спекулянти - у них накопичилося багато валюти , яку вони хотіли б дорожче продати . А для цього спекулянтам потрібно створити паніку , щоб спровокувати ажіотажний попит на долари. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявив Олександр Охріменко , президент Українського аналітичного центру .

Одночасно експерт закликав людей не піддаватися на «обвальні» прогнози , оскільки зараз більшість факторів працюють на зміцнення гривні, і економічних передумов для девальвації немає.

«Є величезна кількість валюти , яка перебуває на руках у спекулянтів. Вони дуже хотіли б продати її дорого. Саме тому ми часто бачимо потік інформації , негативної , панічної , яка розрахована на те , щоб створити паніку і якомога дорожче продати валюту людям», - пояснив експерт.

Нагадаємо , що за даними Національного банку , вже кілька місяців поспіль спостерігається перевищення обсягів продажу валюти населенням над обсягами її купівлі. Аналогічна ситуація на міжбанківському ринку - НБУ викуповує надлишки валюти.

На думку Охріменка , сьогодні цілком очевидно , що доларові заощадження не принесли доходу тим , хто розраховував заробити на девальвації. У той же час гривневі депозити стали найбільш вигідною інвестицією завдяки високим відсотковим ставкам.

Схожої думки дотримується виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Він упевнений , що гривневі депозити ще на тривалий час збережуть свою привабливість , що буде сприяти зниженню попиту на валюту і , відповідно, зниженню тиску на курс гривні.

«Мейнстрім , якого ми можемо очікувати в українській економіці , - валютні депозити будуть ще менш вигідними в порівнянні з гривневими», - сказав Устенко у коментарі БТБ .

За даними Національного банку України, рівень доларизації депозитного портфеля банків знизився за сім місяців 2013 року з 43,7% до 39,6%. Згідно з результатами експертного опитування, оприлюдненого «Інтерфакс Україна» , банкіри не очікують у поточному році істотних коливань курсу гривня-долар.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192