Президент США Барак Обама починає інтенсивне державне та громадське лобіювання , щоб отримати підтримку у Конгресі обмеженого ракетного удару проти Сирії, але навіть деякі з найсильніших прихильників військових дій не впевнені, що Білому дому це вдасться , пише Washington Post.

Обама планує зустрітися з демократами Сенату у вівторок. Також мільйони американців побачать серію інтерв'ю в прайм-таймі в понеділок і звернення з Білого дому у вівторок , в якому президент , за словами представників Адміністрації , буде стверджувати , що відсутність покарання за імовірне застосування хімічної зброї може підбадьорити сирійський режим і його союзників - угрупування «Хізбалла» та Іран.

Тим не менше, кілька ключових прихильників Адміністрації щодо сирійського питання заявили у неділю , що цих зусиль може бути занадто мало і зроблені вони занадто пізно , оскільки законодавці Конгресу виходять після канікул , під час яких вони бачили несхвалення атаки виборцями і мали обмежений доступ до секретної інформації, яка лягла в основу аргументів Адміністрації .

«Дії Парламенту залишаються відкритим питанням» , - заявив конгресмен Кріс Ван Холлі, прихильник обмежених військових дій.

Нагадаємо , загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска , організовану військами уряду. За даними опозиції , в результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

За даними американських ЗМІ , президент США Барак Обама може прийняти рішення про початок військової операції проти режиму в Сирії навіть у тому разі, якщо не отримає підтримку конгресу США.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що США повинні представити інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї у Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив, що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

996