Президент США Барак Обама у щотижневому телезверненні запевнив американців, що військова операція проти Сирії, яка готується, відповідає національним інтересам США і не стане «новим Іраком чи Афганістаном», повідомляє РІА «Новости».

«Ми не говоримо про інтервенцію з невизначеним терміном. Це не буде новий Ірак чи Афганістан. Не буде американської наземної військової операції . Будь-які дії , які ми зробимо , будуть обмежені у часі і масштабах і спрямовані на те , щоб перешкодити сирійському уряду знову труїти газом власний народ , зменшити його можливості діяти таким чином», - сказав Обама.

За словами президента , застосування хімічної зброї 21 серпня в Сирії змушує США до дій. «Ми , Сполучені Штати Америки , не можемо робити вигляд , що не помічаємо ті фотографії , які приходять із Сирії», - сказав Обама.

За його словами , якщо США не відреагують , хімічну зброю може бути використано ще неодноразово , отруйні речовини можуть потрапити до рук терористів , а деякі країни зроблять висновок , що самі можуть застосовувати подібну зброю . «Все це є серйозною загрозою нашій національній безпеці», - додав Обама.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції , в результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

За даними американських ЗМІ , президент США Барак Обама може прийняти рішення про початок військової операції проти режиму в Сирії навіть у тому разі, якщо не отримає підтримку конгресу США.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що США повинні надати інспекторам і Раді Безпеки ООН докази застосування хімічної зброї у Сирії урядовими військами.

1 вересня держсекретар США Джон Керрі заявив, що американська влада має докази застосування хімічної зброї під Дамаском.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна виступає проти вирішення ситуації у Сирії військовими засобами.

4 вересня в інтерв'ю Першому каналу й агентству Ассошіейтед Прес президент РФ Володимир Путін заявив, що не виключає згоди Москви на військову операцію у Сирії, якщо вина Дамаска в застосуванні хімзброї буде доведена, але лише з санкції РБ ООН.

Президент США знову підкреслив, що не має наміру втягувати США у чергову війну. «Я знаю, що американський народ втомився після десятиліття війни, хоча війна в Іраку закінчилася, а війна в Афганістані сходить нанівець. Тому ми не пошлемо наші війська на чужу війну», - підсумував Обама.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308